«Ανταπάντησε» στον Ντικ Τσένι χθες ο Πούτιν

«Ανταπάντησε» στον Ντικ Τσένι χθες ο Πούτιν

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Μετά τον Ιρανό ομόλογό του, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ και τις ειρωνικές επισημάνσεις του για την «αποτυχία της δυτικής δημοκρατίας να υλοποιήσει τα ιδανικά της ανθρωπότητας», ο πρόεδρος Πούτιν πήρε χθες τη σκυτάλη στον φραστικό πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει πυροδοτήσει η ίδια η Ουάσιγκτον με τις επίμονες υποδείξεις της προς τους δύο ηγέτες. Με την ευκαιρία της έβδομης ομιλίας του προς το ρωσικό έθνος μετά την εκλογή του το 2000 και με πρόσφατη την κριτική Τσένι για τη ρωσική πολιτική στα θέματα της ενέργειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Πούτιν αναρωτήθηκε: «Πού πάει όλο το πάθος των Αμερικανών και η ευαισθησία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν έρχεται η ώρα να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα;» – «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον κόσμο», υπογράμμισε ο Ρώσος ηγέτης χαρακτηρίζοντας την Αμερική «λύκο που τρώει χωρίς να ακούει» και που «σαφώς δεν πρόκειται να ακούσει κανέναν».

Ενέργεια και άμυνα

Μεγάλο μέρος της ομιλίας εστιάστηκε στο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Πούτιν στο θέμα της ενέργειας, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξάρτηση της Ε.Ε. από τα ρωσικά ενεργειακά αποθέματα. Για την άμυνα επισήμανε αφενός, ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί λήξασα η κούρσα του εξοπλισμού, παρατήρηση που ήλθε να συμπληρώσει πρόσφατες δηλώσεις του για την ανάγκη διατήρησης -με βάση τα σημερινά δεδομένα στη διεθνή σκηνή- της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης της Ρωσίας. Τα δεδομένα αυτά και ειδικά η αμερικανική πολιτική, άφησε να εννοηθεί ο Ρώσος ηγέτης, υποχρεώνουν τη Μόσχα να χτίσει ένα ισχυρό στρατιωτικό οικοδόμημα για να οχυρωθεί, όπως είπε, όχι μόνο έναντι της τρομοκρατίας αλλά και της πολιτικής πίεσης που δέχεται από το εξωτερικό.

«Ισόπαλοι»

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας, διευκρίνισε, είναι 25 φορές μικρότερος σε σύγκριση με τον αμερικανικό, αναλογία που πρέπει να ανατραπεί. «Ο οίκος τους αποτελεί οχυρό και είναι καλό γι’ αυτούς», σχολίασε αναφερόμενος στην Αμερική. «Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει κι εμείς να κάνουμε τον οίκο μας ισχυρό και ακλόνητο»… «Θα πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα πίεσης κατά της Ρωσίας με σκοπό την εις βάρος της ενίσχυση πολιτικών θέσεων. Οσο πιο ισχυρός είναι ο στρατός μας τόσο μικρότερος θα είναι ο πειρασμός να υποκύψουμε στην πίεση αυτή», συμπλήρωσε. Σε μια άλλη εμφανή αιχμή κατά των ΗΠΑ, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας για την ένταξή της στον ΠΟΕ δεν θα πρέπει να γίνονται εργαλείο εκβιασμού από χώρες που επιδιώκουν να προωθήσουν άσχετα με τον οργανισμό αιτήματά τους…

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ζήτημα, υπερασπίστηκε τον ρόλο της Ρωσίας ως βασικού προμηθευτή της Ευρώπης και επανέλαβε την έκκλησή του για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ενέργειας. Η Ρωσία είπε «μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής στην ενέργεια». Παρότι αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεων της Ρωσίας «έναντι των παραδοσιακών της εταίρων», ο κ. Πούτιν δεν παρέλειψε να συστήσει στους αρμόδιους φορείς την κατάκτηση νέων αγορών, θίγοντας εμμέσως την επιδίωξη της Μόσχας να εξάγει ενέργεια σε ασιατικές αγορές, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.

Εγκώμιο της Gazprom

Επλεξε δε το εγκώμιο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Gazprom, θυμίζοντας ότι η εταιρεία είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά τις αμερικανικές ΕxxonΜobil και General Εlectric.

Μεταξύ των θεμάτων της εσωτερικής πολιτικής πρωταρχική θέση επιφύλαξε ο Ρώσος ηγέτης στην πολιτική αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, υποσχόμενος κίνητρα που θα ωθήσουν τις μητέρες να αποκτήσουν περισσότερα τέκνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή