ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΦΑΤΑΧ ΚΑΙ ΧΑΜΑΣ

Πλατφόρμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

ΡΑΜΑΛΑ. Την υιοθέτηση πολιτικής πλατφόρμας, η οποία προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τα δύο μεγαλύτερα παλαιστινιακά κόμματα, ανακοίνωσαν χθες τα ανώτατα στελέχη της Χαμάς και της Φατάχ που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Το κείμενο της πλατφόρμας καλεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατελήφθησαν από τους Ισραηλινούς το 1967 και υποστηρίζει ότι η «ένοπλη αντίσταση» πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτές τις περιοχές. Παρά την πολεμική ρητορεία, η εξέλιξη θεωρήθηκε θετική για την περαιτέρω εξομάλυνση της περιοχής. Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, τάχθηκε χθες υπέρ της απελευθέρωσης των κεφαλαίων της παλαιστινιακής Αρχής ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη. Η Λίβνι ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διαφωνεί με την προοπτική της αξιοποίησης των εν λόγω κεφαλαίων για την καταβολή των μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ετοιμη η κυβέρνηση του Πρόντι

ΡΩΜΗ. Ετοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση είναι ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι, μετά την εκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, για το υπουργείο Οικονομίας προορίζεται ο τεχνοκράτης Τομάζο Πάντοα-Σκιόπα, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Δημοκρατικών της Αριστεράς του μεγαλύτερου κόμματος του κεντροαριστερού συνασπισμού, ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Για το υπουργείο Αμυνας έχουν αναφερθεί τα ονόματα των Κλεμέντε Μαστέλα, του μικρού κόμματος UDEUR, (πρώην Χριστιανοδημοκράτες) και της Εμα Μπονίνο, επικεφαλής του ριζοσπαστικού κόμματος και πρώην επιτρόπου. Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι θα αναλάβει ο Αρτούρο Παρίζι, εκ των στενότερων συμμάχων του Πρόντι και ιδρυτή του κόμματος της Μαργαρίτας.

ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

Η Πολωνία θέλει τον αγωγό αερίου

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Την ένταξή της στην κοινοπραξία που κατασκευάζει αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα συνδέει τη Νορβηγία με τη Σουηδία, επιδιώκει η κυβέρνηση της Πολωνίας, με απώτερο σκοπό την επέκταση του αγωγού έως την Πολωνία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της χώρας, Πιοτρ Βόζνιακ. «Η Πολωνία έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην κοινοπραξία Gassco, η οποία θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στις ακτές της Σουηδίας», τόνισε ο κ. Βόσνιακ.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Επέστρεψαν οι Τούρκοι πρέσβεις

ΑΓΚΥΡΑ. Επέστρεψαν χθες στις θέσεις τους οι πρέσβεις της Τουρκίας στον Καναδά και στη Γαλλία, μετά την ανάκλησή τους λόγω της έντονης διαφωνίας της Τουρκίας στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την άρνηση της αποδοχής της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι, Οσμάν Κορουτούρκ και ο ομόλογός του στην Οτάβα, Αγιαντεμίρ Ερμάν, «επέστρεψαν» στις θέσεις τους αφού συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

Ο Ούγκο Τσάβες στο Βατικανό

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Στο Βατικανό μετέβη χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες για να έχει συνομιλίες με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ για το ζήτημα της φτώχειας και τις σχέσεις της Βενεζουέλας με την καθολική εκκλησία. Η καθολική εκκλησία είναι από τους σκληρότερους επικριτές του Αριστερού ηγέτη, ο οποίος με τη σειρά του αποκάλεσε την ηγεσία της καθολικής εκκλησίας «κακοήθη όγκο».

ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ

Επιστρέφουν εξόριστες οικογένειες

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δικαιώθηκαν τελικά από το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας οι οικογένειες που είχαν εξοριστεί από τα νησιά Τσάγκος έπειτα από απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. Οι οικογένειες απομακρύνθηκαν από τα νησιά κατά τη δεκαετία του ’60 αλλά και του ’70 προκειμένου να δημιουργηθεί στο νησί Ντιέγο Γκαρσία αεροπορική βάση των ΗΠΑ, με τη σύμφωνη γνώμη της τότε βρετανικής ηγεσίας. Τα βρετανικά δικαστήρια, ήδη από το 2000 είχαν κρίνει ως αντισυνταγματική την απομάκρυνση των οικογενειών, αλλά η κυβέρνηση πρότεινε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για να συνεχιστεί η εξορία τους. Οι συνήγοροι των οικογενειών δέχτηκαν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να επιστρέψουν οι οικογένειες στα άλλα 64 νησιά της περιοχής και όχι στο Ντιέγο Γκαρσία. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται να μην αποδεχτεί τη συγκεκριμένη απόφαση.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Θύματα των πολέμαρχων

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν στις χθεσινές ολονύχτιες συγκρούσεις μεταξύ πολέμαρχων στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και έγκυος γυναίκα με τα τρία παιδιά της. Τα περισσότερα από τα θύματα των χθεσινών συγκρούσεων ήταν άοπλοι πολίτες, ενώ υπολογίζεται ότι 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα στον ισλαμικό στρατό και τους πολέμαρχους, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή