Νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ουάσιγκτον

Νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ουάσιγκτον

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων τηλεφωνημάτων ήρθε να προστεθεί στην προηγούμενη υπόθεση υποκλοπών, που συγκλονίζει την αμερικανική κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους: τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων τηλεφωνικών αρχείων, με βάση την παρακολούθηση δεκάδων εκατομμυρίων πελατών μεγάλων αμερικανικών τηλεφωνικών εταιρειών, όπως η AT & T, η Verizon και η BellSouth, στον κόσμο έχει οικοδομήσει η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, η NSA, σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας USA Today. Απαντώντας, πάντως, στις ασφυκτικές πιέσεις μελών του Κογκρέσου, ο Μπους επέμεινε ότι δεν παρακολουθούνται οι ζωές αθώων πολιτών και διαβεβαίωσε την αμερικανική κοινή γνώμη ότι η ιδιωτική σφαίρα προστατεύεται σθεναρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται η ΝSΑ, επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι πρότινος ο σημερινός υποψήφιος και εκλεκτός του Μπους για την προεδρία της CIA, πτέραρχος Μάικ Χέιντεν. Δεν αποκλείεται λοιπόν η νέα εμπλοκή του ονόματός του να του στοιχίσει την επικύρωση της υποψηφιότητας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα εξηγεί, πάντως, ότι το σχέδιο δεν προβλέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών, αλλά την ανάλυση των τηλεφωνικών συνηθειών των χρηστών προκειμένου να ανιχνευτεί πιθανή τρομοκρατική δραστηριότητα. «Είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων, που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε ότι οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, αν και δεν υπεισήλθε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η USA Today υπογράμμισε πως τα ονόματα, οι διευθύνσεις και άλλα προσωπικά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται στις πληροφορίες, οι οποίες διανέμονταν, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι οι λεπτομέρειες αυτές είναι εύκολο να εντοπιστούν μέσα από τη διασταύρωση των αρχείων με άλλες βάσεις δεδομένων.

Κλειστές πόρτες για ευρωβουλευτές

Υπενθυμίζεται ότι η NSA είναι η υπηρεσία, που διενεργεί τις αμφιλεγόμενες υποκλοπές, τις οποίες σημειωτέον έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Μπους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εξουσιοδοτήσει την υπηρεσία να παρακολουθεί, χωρίς σχετικά εντάλματα, διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις, στις οποίες συμμετείχαν Αμερικανοί ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Η χθεσινή αποκάλυψη του σκανδάλου συνέπεσε με την προγραμματισμένη συνάντηση του Χέιντεν με Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, η οποία αναβλήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λευκού Οίκου. Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε εξηγήσεις για την αναβολή.

Σε μία άλλη εξέλιξη και στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης των μυστικών πτήσεων της CIA και της διέλευσής τους από ευρωπαϊκά αεροδρόμια, η αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε μπροστά σε κλειστές πόρτες στην Ουάσιγκτον. Τέσσερις ημέρες περίμεναν τα μέλη της αποστολής να γίνει δεκτό το αίτημά τους για συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή