Πιέζουν τη Συρία για προσέγγιση με Λίβανο

Πιέζουν τη Συρία για προσέγγιση με Λίβανο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Νέες πιέσεις προς τη Συρία με αφορμή τη διακίνηση όπλων προς τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του Λιβάνου ασκούν Ουάσιγκτον και Παρίσι. Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Μπόλτον, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αναλάβουν δράση στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 1559 για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Συρίας και Λιβάνου. Πάντως, και ενώ ο Μπασάρ Ασαντ φέρεται να έχει διαμηνύσει μέσω Σουδανού διπλωμάτη στην κυβέρνηση του Λιβάνου ότι η Συρία είναι διατεθειμένη να ιδρύσει πρεσβεία στη Βηρυτό, ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψη του Κρεμλίνου δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω άσκηση πιέσεων. «Η ανταπόκριση της Συρίας στο αίτημα της Βηρυτού για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα αποτελούσε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας του Λιβάνου και θα συνέβαλε θετικά στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης ψηφίσματος που προωθούν Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι. Σε άλλο σημείο του κειμένου, επίσης, γίνεται λόγος για ανάγκη «εντατικοποίησης των προσπαθειών για τον αφοπλισμό όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων του Λιβάνου». Εκτιμάται, ότι η έμμεση αναφορά στη Χεζμπολάχ αποτελεί μομφή κατά του Ιράν, το οποίο στηρίζει επί σειρά ετών την εν λόγω οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι παρά την απόφαση 1559/2004 και μολονότι συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, η Χεζμπολάχ παραμένει ενεργή στις νότιες επαρχίες του Λιβάνου.

Χθες, πάντως, Σουδανός αξιωματούχος μετέφερε πρόταση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ προς τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουγιάντ Σινιόρα να επισκεφτεί τη Δαμασκό. «Ο κ. Ασαντ είναι θετικός στην ίδρυση πρεσβείας της Συρίας στη Βηρυτό», τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Φαούζι Σαλούχ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ Μοαλέμ, υπογράμμισε ότι η χώρα του προσβλέπει «στην καλή και εποικοδομητική γειτονία με τον Λίβανο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή