Εισβολή στην ιδιωτική ζωή των Αμερικανών

Εισβολή στην ιδιωτική ζωή των Αμερικανών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφότου αποκαλύφθηκε το μυστικό πρόγραμμα εσωτερικών υποκλοπών της, η κυβέρνηση Μπους το παρουσιάζει σαν έναν περιορισμένο έλεγχο κλήσεων, που πραγματοποίησαν ύποπτοι τρομοκράτες. Ωστόσο, η άρνησή της να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για την έκταση της κατασκοπείας, δημιουργεί αμφιβολίες. Τώρα, υπάρχει μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας -και οργής- από ποτέ για την έκταση του κυβερνητικού δικτύου.

Καταγραφή κλήσεων

Σύμφωνα με άρθρο της USA Today, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) καταγράφει μυστικά τις τηλεφωνικές κλήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών, με τη συνεργασία των τριών μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνίας στη χώρα. Το μέγεθος της εσωτερικής κατασκοπείας, που περιγράφεται στο δημοσίευμα, είναι εντυπωσιακό. Η κυβέρνηση λέγεται ότι συνεργάζεται με τις AT&T, Verizon και BellSouth για να συλλέγει στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων, που πραγματοποιούν εν αγνοία τους εκατοντάδες πελάτες.

Ο πρόεδρος Μπους επέμεινε στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση ελέγχει κλήσεις που αρχίζουν ή τελειώνουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τη USA Today, στην πραγματικότητα συλλέγει πληροφορίες από αμιγώς εσωτερικές κλήσεις. Μια πηγή φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ότι το πρόγραμμα είχε δημιουργήσει «τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που υπάρχει στον κόσμο».

Η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν ακούει το περιεχόμενο των τηλεφωνικών κλήσεων, απλώς αναλύει τα δεδομένα, για να διαπιστώσει τις συνήθεις κλήσεις. Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος, πρόκειται για ουσιαστική εισβολή στην ιδιωτική σφαίρα. Διασταυρώνοντας τηλεφωνικούς αριθμούς με βάσεις δεδομένων, που συνδέουν αριθμούς με ονόματα και διευθύνσεις, η κυβέρνηση θα μπορούσε να συντάξει καταστάσεις, με ποιους ανθρώπους και οργανισμούς βρίσκεται σε επαφή ο κάθε Αμερικανός. Συνεργαζόμενες, οι τηλεφωνικές εταιρείες προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Προς τιμήν της, μια μεγάλη εταιρεία, η Qwest αρνήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επειδή είχε αμφιβολίες για τη νομιμότητα του προγράμματος.

Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα τεράστιο μυστικό πρόγραμμα υποκλοπών, που λειτουργεί από μέλη της κυβέρνησης, τα οποία δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο πέραν αυτού που επιβάλλουν τα ίδια στον εαυτό τους. Αν ο Λευκός Οίκος είχε διαφύγει, το πρόγραμμα θα λειτουργούσε μυστικά έως το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας -δηλαδή για πάντα.

Το Κογκρέσο πρέπει να πάψει να υποκρίνεται ότι δεν έχει σοβαρές ευθύνες για τον έλεγχο της κατάστασης. Η Γερουσία θα έπρεπε να ανακαλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες, και να τον ρωτήσει -ενόρκως- για το εύρος του προγράμματος. Η επιβεβαίωση των ακροάσεων του Μάικλ Χέιντεν, του υποψηφίου του προέδρου Μπους για τη διοίκηση της CIA, αποτελεί επίσης ένα φυσικό πεδίο για μια σοβαρή και ενδελεχή ανασκόπηση του τι ακριβώς έχει συμβεί. Πέραν όλων των όλων, το Κογκρέσο θα έπρεπε να εγκρίνει νόμο, που θα αίρει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι αυτού του είδους η κατασκοπεία του μέσου Αμερικανού είναι παράνομη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή