Λάβα βγάζει από τα σπλάχνα του ακόμη το Μεράπι

Λάβα βγάζει από τα σπλάχνα του ακόμη το Μεράπι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΡΑΠΙ. H δραστηριότητα του ηφαιστείου Μεράπι, στην Ιάβα της Ινδονησίας, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ώρες, καθώς διαρκώς εκτοξεύονται από τον κρατήρα του σύννεφα καυτής τέφρας, τοξικών αερίων και πυρακτωμένα θραύσματα λίθων. Μια από τις εξάρσεις της ηφαιστειακής μανίας έστειλε πυρακτωμένη τέφρα και θραύσματα λίθου σε απόσταση τεσσάρων χλμ. στην πλευρά του βουνού. Οι ερευνητές που παρακολουθούν από ημέρες τη δραστηριότητα του ηφαιστείου θεώρησαν απαραίτητο από το πρωί του Σαββάτου να αυξήσουν στο ανώτατο επίπεδο την κατάσταση συναγερμού, γεγονός που σημαίνει την άμεση εκκένωση των κατοίκων της περιοχής. Ηδη, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες στις πλαγιές του ηφαιστείου. Ιδιαίτερο πρόβλημα για τις αρχές προκαλούν αρκετοί κάτοικοι που αρνούνται πεισματικά να μετακινηθούν καθώς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα χωράφια και τα ζώα.

Μέχρι χθες το μεσημέρι οι ηφαιστειολόγοι ανακοίνωναν ότι δεν είχαν καταγράψει νέες εκπομπές λάβας από το ηφαίστειο, αλλά υπογράμμιζαν ότι καθημερινά το ηφαίστειο ενισχύει τη δραστηριότητά του. Τουλάχιστον ένα χωριό, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον κρατήρα, έχει ήδη καλυφθεί από ένα λεπτό στρώμα ηφαιστειακής τέφρας.

Κάποιοι από τους ηφαιστειολόγους που παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά υποστηρίζουν ότι το Μεράπι βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας έκρηξης, την ολοκλήρωση της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Από την άλλη, οι επιστήμονες του Κέντρου Ηφαιστειολογικής Ερευνας και Τεχνολογίας, που εδρεύει στην Γιογκοχάρτα, πιστεύουν ότι η ύπαρξη των ηφαιστειακών νεφών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ηφαίστειο έχει μπει σε πορεία έκρηξης, αλλά σίγουρα υποδεικνύει τη δραστηριοποίησή του.

Μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής, περισσότεροι από 4.500 χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν σε πολύ μικρή απόσταση από τον κρατήρα ή στα ποτάμια λάβας, ήδη εγκατέλειψαν τις εστίες τους και μετακινήθηκαν σε ειδικά κέντρα άμεσης ανάγκης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολύ περισσότεροι είναι οι κάτοικοι που αναμένουν στις άκρες των δρόμων τα φορτηγά των κρατικών υπηρεσιών που θα τους μεταφέρουν σε ασφαλή καταλύματα. Μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα παρουσιάζουν για τις αρχές οι αγρότες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα ζώα τους και τις καλλιέργειές τους. Αν απολέσουν αυτά τα δύο, δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους. Κατά πάσα πιθανότητα και αυτοί θα εγκαταλείψουν την επικίνδυνη περιοχή μόλις προσφέρει η κυβέρνηση οικονομικό βοήθημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηφαίστειο -ένα από τα 194 ενεργά στην Ινδονησία- έχει μαγικές ιδιότητες για τους κατοίκους που πιστεύουν ότι στον κρατήρα του ζουν πνεύματα με μαγικές ιδιότητες.

Το Μεράπι, που σημαίνει «βουνό της φωτιάς», θεωρείται από τα «τρομερότερα» ηφαίστεια του «κύκλου της φωτιάς» στον Ειρηνικό. Ενα πυρωμένο νέφος τοξικών αερίων το 1994 προκάλεσε τον θάνατο 60 ανθρώπων, ενώ η έκρηξή του το 1930 προκάλεσε 1.300 θανάτους. H μέχρι στιγμής ισχυρότερη έκρηξή του σημειώθηκε το 1872.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή