Παρακολουθήσεις α λα γερμανικά

Παρακολουθήσεις α λα γερμανικά

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ελπίδες για ανάκαμψη γεννά στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες η σχεδόν ομόφωνη, με ποσοστό 95,1%, εκλογή του επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Κουρτ Μπεκ. Ο 57χρονος γενειοφόρος πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου διαδέχεται στην ηγεσία του SPD τον Ματίας Πλάτσεκ, ο οποίος αιφνιδίασε τους πάντες υποβάλλοντας την παραίτησή του για λόγους υγείας μετά ολιγόμηνη παραμονή στο πόστο. Η ανάδειξη του εξαιρετικά δημοφιλούς Μπεκ υπήρξε μονόδρομος, αφενός για να αποφευχθούν ενδεχόμενες εσωκομματικές τριβές και αφετέρου για να βελτιωθούν οι εκλογικές προοπτικές του κόμματος.

Παρακολουθήσεις

Στο μεταξύ, πολιτικό σεισμό προκαλεί στο Βερολίνο το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων εις βάρος δημοσιογράφων, στο οποίο φιλοδοξεί να βάλει ένα τέλος η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών, η ΒΝD. Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά τις αποκαλύψεις πως ρεπόρτερ έγκυρων γερμανικών εντύπων, ανάμεσά τους των περιοδικών Spiegel και Focus, είχαν επιστρατευθεί μέχρι και το 2005 από την υπηρεσία για να κατασκοπεύουν συναδέλφους τους με στόχο να αποφεύγονται οι διαρροές στον Τύπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ούλριχ Βίλχελμ, εξήγησε πως το Βερολίνο έχει ήδη λάβει μέτρα μετά τη δημοσιοποίηση της πολύκροτης υπόθεσης και απείλησε ότι θα πέσουν κεφάλια στα υψηλά κλιμάκια της ΒΝD.

«Η καγκελαρία διέταξε την υπηρεσία να μη λαμβάνει επιχειρησιακά μέτρα εις βάρος δημοσιογράφων για τη δική της προστασία», δήλωσε ο Βίλχελμ στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου και απέδωσε το σκάνδαλο σε μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία «δεν πρόκειται να επαναληφθούν», σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση. Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους κάποια ανώτατα στελέχη της υπηρεσίας λόγω του σκανδάλου, καθώς θα κληθούν να απαντήσουν σε δύσκολα ερωτήματα ενώπιον της ερευνητικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η οδηγία προς την υπηρεσία επιτρέπει, πάντως, τη χρήση δημοσιογράφων ως επαφών στις επιχειρήσεις της στο εξωτερικό.

Πληροφοριοδότες

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους σοβαρότερους δημοσιογραφικούς ομίλους της χώρας παραδέχθηκαν ότι μέλη του προσωπικού τους εργάζονταν για την υπηρεσία και παρείχαν πληροφορίες για συναδέλφους άλλων εντύπων μέχρι και πέρυσι. Ο πρώην επικεφαλής της BND, Φόλκερ Φερτς, αναγνώρισε ότι ενίοτε οι δημοσιογράφοι λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες είτε για να προλάβουν τη δημοσίευση συγκεκριμένων άρθρων είτε για να εντοπίσουν από ποιες πηγές αντλούσαν οι ρεπόρτερ τις πληροφορίες τους στο εσωτερικό της υπηρεσίας. «Είναι ζήτημα αντιστάθμισης δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας Τύπου και του δικαιώματος αυτοπροστασίας της υπηρεσίας», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα αποσαφηνιστεί προσεχώς κατά πόσον η υπηρεσία υπερέβη κάποιο όριο νομιμότητας.

Με μεθόδους της Στάζι

Μεθόδους Στάζι κατήγγειλε η βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Ζαμπίνε Λοϊτχόισερ Σνάρενμπεργκερ, στην υπόθεση της BND, της οποίας ο νέος αρχηγός είχε υποσχεθεί την περασμένη εβδομάδα, επί τη ευκαιρία της 50ής επετείου από την ίδρυσή της, «περισσότερη διαφάνεια». Η υπόθεση έσκασε σαν βόμβα στη Γερμανία, η οποία είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη σε κρούσματα ελευθερίας του Τύπου και κατάχρησης εξουσίας. Ενας ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος ήταν ανταποκριτής της υπηρεσίας σε διάφορες εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη, φέρεται ότι ενημέρωσε την BND για τις δραστηριότητες συντάκτη του περιοδικού Focus. Τέλος, συνεργάτης δυτικογερμανικού πρακτορείου ειδήσεων λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης της υπηρεσίας με το κωδικό όνομα «Καλοκαίρι» (Sommer). Ενας από τους δημοσιογράφους λέγεται ότι έλαβε 653.000 μάρκα, δηλαδή 334.000 ευρώ, για τη σύνταξη 856 αναφορών προς την υπηρεσία. Η υπόθεση κατάφερε νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της υπηρεσίας, η οποία κατηγορείται ήδη για δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Ηδη τελεί υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο για τον ρόλο δύο Γερμανών πρακτόρων στη Βαγδάτη, που μοιράσθηκαν πληροφορίες με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ, στον οποίο επισήμως αντιτασσόταν το Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή