Πρωτεΐνη αποκαθιστά οπτικά νεύρα

Πρωτεΐνη αποκαθιστά οπτικά νεύρα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κατεστραμμένες ίνες του οπτικού νεύρου κατάφεραν να αποκαταστήσουν Αμερικανοί επιστήμονες μετά τον τυχαίο εντοπισμό μιας πρωτεΐνης που διευκολύνει την αναδημιουργία των τραυματισμένων οπτικών ινών.

Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει τις ελπίδες των ερευνητών ερευνητές ότι θα καταφέρουν να αντιστρέφουν την τύφλωση που οφείλεται σε τραυματισμούς του οπτικού νεύρου εξαιτίας ατυχημάτων, νεοπλασματικών όγκων και οφθαλμιατρικών παθήσεων όπως είναι το γλαύκωμα. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα τους βοηθήσει στη δημιουργία θεραπειών για άλλες καταστάσεις, όπως είναι τα εγκεφαλικά ή οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης.

Οι νευροβιολόγοι Γιουκίν Γιν και Λάρι Μπένοουβιτς του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ανακάλυψαν τυχαία την πρωτεΐνη, παρατηρώντας ότι οι τραυματισμοί στους φακούς του οφθαλμού πυροδοτούσαν την έκκριση πρωτεϊνών, από τα κύτταρα της φλεγμονής που στόχευε στην αποκατάσταση της βλάβης.

Ανάπτυξη νέων νεύρων

Για να διαπιστώσουν κατά πόσο θα ήταν δυνατή η επούλωση και των τραυματισμένων νεύρων, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα κύτταρα αυτά σε εργαστηριακά δισκάρια, και αφού τα καλλιέργησαν συνέλεξαν τις πρωτεΐνες που απελευθέρωναν

Ο δρ Μπένοβιτς ανακάλυψε ότι η θεραπεία με την πρωτεΐνη ογκομοντουλίνη, διπλασίαζε την ανάπτυξη των οπτικών νευρικών ινών, καθώς προσκολλάται σε αυτές και έθετε σε λειτουργία σειρά γονιδίων Από περαιτέρω έρευνα σε πειραματόζωα που είχαν βλάβες στο οπτικό νεύρο διαπιστώθηκε ότι μικρές κάψουλες που περιείχαν ογκομοντουλίνη και ένα άλλο φάρμακο αύξησαν την αναγέννηση των νεύρων κατά πέντε έως επτά φορές. «Ξαφνικά βρήκαμε ένα μόριο που προκαλεί αναγέννηση των νευρικών ινών περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», γράφει ο δρ Μπένοουτζ, στο εισαγωγικό σχόλιο της μελέτης που δημοσιεύεται στο Nature Neuroscience. Επίσης, επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπερκεραστούν πολλά προβλήματα προτού εφαρμοστεί η μέθοδος σε ανθρώπους.

«Μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη αποκατάσταση των τραυματισμένων οπτικών νέυρων», κατέληξε ο δρ Μπένοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή