Αδηλο το μέλλον του Βιλπέν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Θα υπάρξει άραγε καλύτερο αύριο για τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε δημοσίευμά της σχετικό με την πρόταση μομφής την οποία αντιμετώπισε χθες το κυβερνών κόμμα της Γαλλίας UMP, την τρίτη κατά σειρά στο ένα έτος που βρίσκεται στην ηγεσία του ο νυν πρωθυπουργός. Το ερώτημα δεν αφορά, βέβαια, αυτή καθ’ εαυτή την πρόταση μομφής, καθώς δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία εφόσον το κυβερνών κόμμα κατέχει τις 364 από τις 577 έδρες της Κάτω Βουλής.

Πλήγμα στη συμμαχία

Αφορά, ωστόσο, το πολιτικό μέλλον του Γάλλου πρωθυπουργού που κλήθηκε χθες όχι μόνον να υπερασπισθεί τον εαυτό του, αλλά και να υπεραμυνθεί της γενικότερης πολιτικής του σ’ ένα ιδιαίτερα αρνητικό γι’ αυτόν κλίμα καθώς ο Φρανσουά Μπεϊρού, πρόεδρος του κεντρώου κόμματος UDF και σύμμαχος του UMP, αποφάσισε να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, ενώ ακόμη και ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προτίμησαν να απόσχουν από την ψηφοφορία παρά να στηρίξουν, όπως δήλωσαν, έναν πρωθυπουργό περιβεβλημένο από σκάνδαλα.

Αν και ο Φρανσουά Μπεϊρού διευκρίνισε από την αρχή ότι δεν δεσμεύει τους 29 βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, η απόφασή του να την ψηφίσει ο ίδιος αποτελεί πλήγμα για το κυβερνών κόμμα καθώς διαρρηγνύει τη συμμαχία του με το UDF, του οποίου μέλος είναι, άλλωστε, ο υπουργός Παιδείας Ζιλ ντε Ρομπιέν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Ζαν Λουί Ντεμπρ, που κατηγόρησε τον Μπεϊρού για προδοσία, επισημαίνοντας ότι «δεν βρίσκει κανείς τον δρόμο προς την ηθική ανάταση μαχαιρώνοντας πολιτικούς φίλους στην πλάτη». Ο φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση Τύπος και οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν, πάντως, ότι η πρόταση μομφής θα αποτελέσει τελικά ευκαιρία για τον Γάλλο πρωθυπουργό να ανακάμψει.

«Κέρδισε πόντους»

Σύμφωνα με το περιοδικό Nouvel Observateur, ο κ. Ντε Βιλπέν «κέρδισε πόντους» τις τελευταίες ημέρες, όταν ο υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και ο πρώην μυστικός πράκτορας Φιλίπ Ροντό υπεραμύνθηκε του πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, κατηγορώντας τους δικαστές που έχουν αναλάβει τις έρευνες για το σκάνδαλο Clearstream και αρνούμενος να συνεργασθεί περαιτέρω μαζί τους. Για τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, αντίθετα, η πρόταση μομφής προσδίδει πολιτικό βάρος στον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι ο κ. ντε Βιλπέν δεν είναι πλέον σε θέση να κυβερνήσει τη χώρα.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση της εταιρείας CSA που δημοσιεύθηκε χθες, σχεδόν ο ένας στους δύο Γάλλους θέλει να παραμείνει ο πρωθυπουργός στη θέση του. Το 47% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι ο κ. ντε Βιλπέν πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός και μόλις το 37% τάσσεται υπέρ της παραίτησής του. Μεταξύ των οπαδών της κυβέρνησης, το 70% θέλει πρωθυπουργό τον Βιλπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή