Ευκαιρίες και προκλήσεις για το Πακιστάν σήμερα

Ευκαιρίες και προκλήσεις για το Πακιστάν σήμερα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για το Πακιστάν την εποχή της παγκοσμιοποίησης» ήταν το αντικείμενο της διάλεξης που έδωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, κ. Σαουκάτ Αζίζ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα. Τη διάλεξη οργάνωσαν από κοινού η πρεσβεία του Πακιστάν και το ΕΛΙΑΜΕΠ. Το Πακιστάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτίου Ασίας, τόνισε ο κ. Αζίζ. Καλλιεργεί τον διάλογο με τη γειτονική Ινδία, με σκοπό την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, οι οποίες διήλθαν συχνά κρίση εξαιτίας της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ. Ο κ. Αζίζ επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της πακιστανικής κυβέρνησης Μουσάραφ στη διεθνή προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η χώρα μας, είπε, συνέβαλε στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν, που αποτελεί για μας στρατηγικό στόχο, δεδομένου ότι το Πακιστάν υπέστη επί μακρόν τις συνέπειες του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τη μαζική εισροή εκατομμυρίων προσφύγων από τη γειτονική του χώρα, αλλά και το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Η τρομοκρατία, πρόσθεσε, χρήζει συλλογικής αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει επίσης να εντοπίσει τις αιτίες της. Εξίσου σημαντικό είναι να απορρίψουμε τη σύνδεση, την οποία ορισμένοι επιχειρούν, μεταξύ τρομοκρατίας και Ισλάμ.

Το Πακιστάν, στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ ισλαμικού κόσμου και Δύσης, προωθεί την έννοια της «πεφωτισμένης μετριοπάθειας», που διατύπωσε ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ. Σύμφωνα με αυτήν, οι μουσουλμανικές κοινωνίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα η Δύση να επιχειρήσει να εξαλείψει τις αιτίες που προκαλούν τη δυσαρέσκεια των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο. Ερωτηθείς από το κοινό ποια είναι η θέση του Πακιστάν αναφορικά με τη διεθνή κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Αζίζ επισήμανε ότι η Τεχεράνη έχει δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Το Πακιστάν, ωστόσο, παραμένει αντίθετο στη διάδοση πυρηνικών όπλων απ’ οποιαδήποτε χώρα και εκτιμά ότι η παρούσα κρίση πρέπει και θα επιλυθεί διά της διπλωματικής οδού. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κόσμος είναι μια ακόμη σύγκρουση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αζίζ.

Σχετικά με την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, η οποία προκαλεί ανησυχία σε αρκετές δυτικές χώρες, ο Πακιστανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί την Κίνα απειλή αλλά ευκαιρία. Ο κ. Αζίζ αναφέρθηκε επίσης στις φιλικές σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν και της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή