Η Μόσχα επιδιώκει ενίσχυση ρόλου της στη Μαύρη Θάλασσα

Η Μόσχα επιδιώκει ενίσχυση ρόλου της στη Μαύρη Θάλασσα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Κλιμακώνονται, σε πολλαπλά μέτωπα, οι προσπάθειες της Ρωσίας να εδραιώσει την επιρροή της στο πρώην ανατολικό μπλοκ, με σημείο αναφοράς την Ουκρανία, που δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη τον προσανατολισμό της καθώς συνεχίζονται μετ’ εμποδίων οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, αν και παρατηρεί ότι δεν υφίσταται αντιπαλότητα με τη Μόσχα, επιχειρεί σαφώς να παρακάμψει τη ζώνη επιρροής της.

Ενίσχυση της συμμαχίας

Μία ημέρα μετά την έκκληση του ρωσικού ναυτικού προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία) για τη δημιουργία κοινής διοίκησης με αποστολή την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της διακίνησης των ναρκωτικών, η Ουκρανία ζήτησε την ενίσχυση της συμμαχίας των προσκείμενων στη Δύση πρώην σοβιετικών κρατών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Ταράσιουκ, δήλωσε ότι οι συμμετέχουσες στο σύμφωνο GUAM χώρες (Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία) πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους στο πλαίσιο αναδόμησης της συμμαχίας τους και μεταμόρφωσής της σε ολοκληρωμένο διεθνή οργανισμό με νέο όνομα. «Το GUAM δεν αποτελεί απειλή για κανένα, είναι μια ένωση κρατών με κοινές προκλήσεις και κοινά συμφέροντα», υπογράμμισε. Εξήγησε, όμως, ότι η συμμαχία αυτή δημιουργήθηκε λόγω της αναποτελεσματικότητας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS) της χαλαρής ένωσης 12 πρώην σοβιετικών κρατών, που κυριαρχείται από τη Ρωσία. Το GUAM συστάθηκε το 1997 για να διευρύνει ακριβώς τη συνεργασία των πρώην σοβιετικών κρατών πέραν της ρωσικής επιρροής. Στην ομάδα περιελήφθη αρχικά και το Ουζμπεκιστάν, το οποίο αποσύρθηκε πέρυσι για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα. Οι δηλώσεις του κ. Ταράσιουκ έγιναν εν όψει της συνόδου του GUAM την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να εγκριθεί το νέο του καταστατικό. Ο κ. Ταράσιουκ αν και παρατήρησε ότι η Κοινοπολιτεία δεν έχει μέλλον τουλάχιστον υπό τη σημερινή της μορφή, ανέφερε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί. Την ίδια ώρα εκκρεμεί στην Ουκρανία ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, ενώ έχουν προηγηθεί επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων… Ο πρόεδρος Γιούσενκο ζήτησε χθες αναστολή των συνομιλιών εν μέσω νέων διαφωνιών για το ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Η Ρωσία, τέλος, προσφέρθηκε να αναλάβει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή