Οχι λέει το Ιράν στο «πακέτο» κινήτρων της Ε.Ε.

Οχι λέει το Ιράν στο «πακέτο» κινήτρων της Ε.Ε.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν επανέλαβε χθες ότι δεν ενδιαφέρεται για το νέο πακέτο οικονομικών και τεχνολογικών κινήτρων, το οποίο έθεσε ενώπιόν του, τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, υπό την προϋπόθεση να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Η Τεχεράνη επέμεινε ότι η πυρηνική έρευνα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά της, αρνήθηκε να διακόψει την επίμαχη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου και αντέτεινε ότι το καλύτερο κίνητρο είναι η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, αδιακρίτως.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί εξέφρασε την «έκπληξή» του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να επεξεργάζεται τέτοιες προτάσεις, δεδομένου ότι το Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα την άρνησή του να συμφωνήσει στη διακοπή των πυρηνικών εργασιών. «Φαίνεται ότι μετά τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και την ξεκάθαρη θέση του Ιράν… ο κ. Σολάνα εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για τα δικαιώματα του Ιράν. Είναι πράγματι εκπληκτικό. Η απόφαση του Ιράν να διεκδικήσει το δικαίωμά του είναι οριστική και αμετάκλητη», σχολίασε χθες ο Ιρανός αξιωματούχος. Κατά τον κ. Ασεφί «αν η Ευρώπη επιδιώκει διπλωματικές και ειρηνικές λύσεις, δεν πρέπει να κινείται μακράν των διεθνών συνθηκών», καθώς, όπως επισήμανε, «κανένα κίνητρο δεν είναι καλύτερο από την εφαρμογή της ΝΡΤ (Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών) και των κανονισμών της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) χωρίς διακρίσεις», επισήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα, η Ρωσία και η Κίνα επανέλαβαν χθες ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στη χρήση βίας εναντίον του Ιράν, χαιρέτισαν τη νέα διπλωματική προσπάθεια της Ε.Ε., η οποία υπόσχεται σημαντικά οικονομικά και τεχνολογικά κίνητρα στην Τεχεράνη, αν εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το Ιράν δεν κάνει αρκετά για να κατευνάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.

Με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα για όλους, καθώς η Ε.Ε. πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της μέχρι την Παρασκευή – οπότε θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας στο Λονδίνο- η Μόσχα και το Πεκίνο εκδήλωσαν φανερά την πρόθεσή τους να «κλείσουν τον δρόμο» της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη.

«Η Ρωσία και η Κίνα δεν πρόκειται να ψηφίσουν απόφαση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει δικαιολογία για τη χρήση βίας», δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Ζαοξίνγκ και τον πρόεδρο Χου Ζιντάο. Μετά δύο ημέρες συνομιλιών του στην κινεζική πρωτεύουσα, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως οι δύο χώρες συμφωνούν ότι τόσο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όσο και εκείνο της Βόρειας Κορέας απαιτούν διπλωματική λύση. «Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με συνομιλίες», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να απομονώσουμε ούτε να πιέζουμε το Ιράν». Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε ότι ο πρόεδρος Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ θα παρακολουθήσει ως παρατηρητής τη σύνοδο κορυφής του Συμφώνου της Σαγκάης, τον επόμενο μήνα. Το υφιστάμενο αδιέξοδο με τα πυρηνικά του Ιράν αποτέλεσε το αντικείμενο χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών κ. Μοτακί, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή πρόταση ουσιαστική και ιδιαιτέρως συμφέρουσα, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί με θετική διάθεση από το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή