«Φραγμό» στους μετανάστες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Χαλασμένο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Μπους το σύνορο μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, στην προχθεσινή τηλεοπτική ομιλία του προς το έθνος, δηλώνοντας ότι διέταξε την αποστολή 6.000 ανδρών της Εθνοφρουράς για τη διασφάλισή του. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μπους επανέλαβε ότι σκοπεύει να δώσει ευκαιρία νομιμοποίησης στα εκατομμύρια λαθρομεταναστών που διαβιούν σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε θέση στο ιδιαίτερα φορτισμένο ζήτημα της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής νομοθεσίας, υποκύπτοντας στις πιέσεις συντηρητικών πολιτικών του συμμάχων, που απαιτούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, αλλά και σε εκείνες της αμερικανικής αριστεράς, που απέδειξε την ισχύ της στις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις μεταναστών.

«Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων μας. Είμαι έτοιμος να αλλάξω την κατάσταση αυτή. Πρέπει, όμως, να αντιληφθούμε ότι εκατομμύρια λαθρομετανάστες βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Δεν ζητώ γι’ αυτούς μία εύκολη οδό προς την υπηκοότητα. Αυτό θα ήταν αμνηστία, με τη χορήγηση της οποίας διαφωνώ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που μάλλον απογοήτευσε τους υπερσυντηρητικούς του συμμάχους, καθώς επανέφερε τις προτάσεις του για προσωρινό πρόγραμμα «προσκεκλημένων εργατών», που θα οδηγεί στην υπηκοότητα, μετά την καταβολή προστίμου και την επιτυχημένη εξέταση στην αγγλική γλώσσα.

6.000 συνοριοφύλακες

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν χθες ότι πάνω από 6.000 άνδρες της Εθνοφρουράς θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις της συνοριοφυλακής στα σύνορα με το Μεξικό, με αρμοδιότητες παρακολούθησης, ανάλυσης δεδομένων και κατασκευής οδών περιπολιών. Αν και οι άνδρες της Εθνοφρουράς θα φέρουν όπλα, δεν θα πραγματοποιούν περιπολίες.

Δισταγμούς για τα σχέδια Μπους εξέφρασε χθες εκπρόσωπος της μεξικανικής κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Χερόνιμο Φερνάντες, είπε: «Παρότι η κυβέρνηση του Μεξικού έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι προτάσεις του προέδρου δεν θα οδηγήσουν σε στρατιωτικοποίηση των συνόρων, οφείλουμε να τονίσουμε την ανησυχία μας ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Μεγάλος φράκτης

Η Γερουσία πρόκειται αυτή την εβδομάδα να συζητήσει τη ριζική μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη ψηφίσει σκληρό νόμο, που εφόσον εγκριθεί από τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο, θα κάνει τη λαθρομετανάστευση κακούργημα και θα οδηγήσει στην κατασκευή μεγάλου φράκτη κατά μήκος των συνόρων Μεξικού – ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη αντίσταση στις προτάσεις Μπους προέρχεται, όμως, από το πλέον συντηρητικό τμήμα του κόμματός του. O επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρόι Μπλαντ του Μισούρι, ανέφερε ότι διατηρεί «πραγματικές ανησυχίες για το πρόγραμμα «επισκεπτών εργατών» και την ενδεχόμενη νομιμοποίησή τους, έως ότου το πρόβλημα της φύλαξης των συνόρων έχει αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά».

Η Εθνοφρουρά αναμένεται να αναπτυχθεί στα νότια σύνορα των ΗΠΑ μέσα στον Ιούνιο, ενώ η ανάπτυξη και παραμονή της στη συνοριακή ζώνη πρόκειται να κοστίσει γύρω στα 1,9 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή