Ειρηνευτικές συνομιλίες για προσέγγιση B. και N. Κορέας

Ειρηνευτικές συνομιλίες για προσέγγιση B. και N. Κορέας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα νέο τρόπο προσέγγισης με τη Βόρεια Κορέα, που θα περιλαμβάνει έναρξη συνομιλιών για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, ενώ θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος, εξετάζει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Τimes».

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο με την Πιονγιάνγκ και ότι οι τρέχουσες προσπάθειες έχουν δρομολογηθεί προ πολλού. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει την εφαρμογή του κοινού ανακοινωθέντος, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων με τις έξι χώρες, τον Σεπτέμβριο του 2005», είπε ο ίδιος, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι δύο Κορέες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν, τον Σεπτέμβριο, χαλαρή συμφωνία που προβλέπει ότι αν η Πιονγιάνγκ εγκαταλείψει τα πυρηνικά της προγράμματα θα λάβει σε αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια και παράλληλα θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεών της με τις δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής. Η Βόρεια Κορέα δεν έκανε έκτοτε κανένα βήμα προς την προβλεπόμενη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι συνομιλίες.

Ωστόσο, οι «Τάιμς» παρουσιάζουν την προσπάθεια ως νέα προσέγγιση, την οποία μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να αποδεχθεί ο πρόεδρος Μπους, αν και υπό την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Κορέα θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη διάλυση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Πιονγιάνγκ μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί έχουν την αίσθηση ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για το Ιράν, δεδομένου ότι παρότι έχει γνωστοποιήσει ότι είναι κάτοχος πυρηνικών όπλων και ότι θα συνεχίσει την πυρηνική έρευνα, εντούτοις της έχουν επιβληθεί περιορισμένες διεθνείς κυρώσεις.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ κατηγορούν γι’ αυτό την Κίνα και τη Νότια Κορέα, οι οποίες συνεχίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνουν τη βοήθεια και τις επενδύσεις τους προς την Πιονγιάνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή