Κρεμλίνο προειδοποιεί ΗΠΑ για το φυσικό αέριο

Κρεμλίνο προειδοποιεί ΗΠΑ για το φυσικό αέριο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τις δικές της υποδείξεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με επίκεντρο θέματα στρατιωτικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος, έκανε, χθες, η Μόσχα, στο πλαίσιο της αμερικανορωσικής φραστικής αντιπαράθεσης που μαίνεται τους τελευταίους μήνες, με κορύφωση την πρόσφατη ψυχροπολεμική κριτική του αντιπροέδρου Τσένι από τη Λιθουανία.

Συγκεκριμένα το Κρεμλίνο προειδοποίησε διά του εκπροσώπου Ντιμίτρι Πέσκοφ ότι η άρνηση της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου απειλεί να υπονομεύσει τις προοπτικές επιλογής αμερικανικών εταιρειών για την εκμετάλλευση των πολυπόθητων αποθεμάτων φυσικού αερίου του Στόκμαν στη Θάλασσα Μπάρεντς… Παράλληλα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι υπογράμμισε -για όσους δεν είχαν αντιληφθεί τις σχετικές επισημάνσεις του προέδρου Πούτιν στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος- ότι η Ρωσία προέβη προσφάτως σε επιτυχή δοκιμή ενός νέου πυραυλικού συστήματος που μπορεί να διεισδύσει σε κάθε αντιπυραυλική άμυνα και πρόκειται να αναπτυχθεί στο άμεσο μέλλον.

Το φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ρωσικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κ. Πέσκοφ θύμισε τις διαμαρτυρίες που είχε διατυπώσει η Ρωσία για το θέμα του ΠΟΕ, τον περασμένο μήνα, κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του οικονομικού σύμβουλου του προέδρου Πούτιν, Ιγκόρ Σουβαλόφ. Ο κ. Σουβαλόφ είχε επισημάνει τότε τις διακρίσεις που κάνει η Ουάσιγκτον μεταξύ των επίδοξων μελών του ΠΟΕ, αναφερόμενος σαφώς στους αμερικανικούς όρους για τη συμμόρφωση της Μόσχας σε θέματα άσχετα με τον οργανισμό, όπως τα πυρηνικά του Ιράν ή ο σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας. «Ο κ. Σουβαλόφ εννοούσε ότι στο πλαίσιο αυτών των διακρίσεων, οι αμερικανικές εταιρείες είναι προφανές ότι δεν μπορούν να περιμένουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες» συμμετοχής στο σχέδιο Στόκμαν.

Η σχετική συζήτηση στην Ουάσιγκτον έγινε στις 18 Απριλίου, αλλά ο κ. Πέσκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιοι ακριβώς ήταν παρόντες. Επί της ουσίας συνέστησε στους Αμερικανούς να περιορίσουν τις προσδοκίες τους, εφόσον διστάζουν να δεχθούν τη ρωσική υποψηφιότητα για τον ΠΟΕ. Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκαν και οι επισημάνσεις του στρατηγού Μπαλουγέφσκι, ο οποίος επέλεξε τη χθεσινή ημέρα για να επαναλάβει τα επιτεύγματα της χώρας του στον στρατιωτικό τομέα. «Μια επιτυχής δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και έδειξε ότι η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά στην οικοδόμηση ενός πυραυλικού συστήματος, ικανού να διεισδύσει σε όλα τα υπάρχοντα ή υπό σχεδιασμό αντιπυραυλικά συστήματα», υπογράμμισε ο στρατηγός απευθυνόμενους σε δημοσιογράφους. Στην ομιλία του προς το ρωσικό έθνος, τη περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επισημάνει ότι νέα εξελιγμένα όπλα ακριβείας θα επιτρέψουν στη Ρωσία να διατηρήσει στρατηγική ισορροπία δυνάμεων έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και με μικρότερο οπλοστάσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή