Μερική γαλλική υποχώρηση για το Αρμενικό

Μερική γαλλική υποχώρηση για το Αρμενικό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί διπλωματική κρίση στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ανέβαλε για τον Οκτώβριο την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, το οποίο ποινικοποιεί τους αρνητές της αρμενικής γενοκτονίας. Από την πλευρά της η Αγκυρα κάλεσε το Παρίσι να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδιά του και να αποσύρει εξ ολοκλήρου την επίμαχη πρόταση από την πολιτική του ατζέντα.

Τουρκική ρελάνς

Την ίδια στιγμή Τούρκος βουλευτής πρότεινε ως αντίποινα να θεσπιστεί νόμος στην Τουρκία, που θα απαγορεύει την άρνηση της γενοκτονίας των Αλγερινών από τους Γάλλους. Ο Μαχμούτ Κοτσάκ του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ζήτησε επίσης να κηρυχθεί η 8η Μαΐου «Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αλγερινών». «Είναι βασική επιδίωξή μας η ματαίωση της θέσπισης του σχετικού νόμου, καθώς και η υποστήριξη στην τουρκική πρόταση για τη σύσταση κοινής τουρκοαρμενικής επιτροπής ιστορικών, οι οποίοι θα μελετήσουν τις σφαγές των Αρμενίων στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο πλαίσιο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα επεξεργαστούν τα υπάρχοντα κρατικά αρχεία και θα ανακοινώσουν τα ευρήματά τους ενώπιον της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το γαλλικό νομοσχέδιο προβλέπει πενταετή κάθειρξη και πρόστιμο 45.000 ευρώ για όσους αρνούνται ότι οι Αρμένιοι έπεσαν θύματα γενοκτονίας. Η συζήτηση στο γαλλικό Κοινοβούλιο συνοδεύτηκε χθες το πρωί από άγριες σκηνές αντιπαράθεσης, καθώς οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, ισχυρίζονται πως μέλη του κυβερνώντος κόμματος UMP κωλυσιεργούν εσκεμμένα για να καθυστερήσει η ψήφισή του. Δεκάδες Γάλλοι βουλευτές, κραυγάζοντας «Ψήφος! Ψήφος!» απομακρύνθηκαν διά της βίας από το κτίριο, αφότου ο πρόεδρος του σώματος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης. Η διαδικασία ξεκίνησε αργοπορημένα με αποτέλεσμα να εξαντληθεί ο προβλεπόμενος χρόνος, προτού λάβει χώρα η ψηφοφορία. Η συζήτηση του αμφιλεγόμενου κειμένου αναβλήθηκε λοιπόν για τον Οκτώβριο το νωρίτερο, σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό ημερολόγιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, εκφράστηκε ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου, που συμπληρώνει τον νόμο του 2001 για την αναγνώριση των σφαγών της περιόδου 1915-17 ως γενοκτονία. «Αν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο θα θεωρηθεί εχθρική χειρονομία από την πλειοψηφία του τουρκικού λαού», δήλωσε και προειδοποίησε ότι θα αποδυναμωθεί η θέση της Γαλλίας, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το UMP επέτρεψε στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά βούληση, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποσκίρτησης ορισμένων εξ αυτών προς το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, το οποίο κατέθεσε την πρόταση. Φορτισμένο ήταν το κλίμα και έξω από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, καθώς ομάδες Τούρκων και Αρμενίων διαδήλωναν στον δρόμο. Στις αρχές αυτού του μήνα η Αγκυρα ανακάλεσε προσωρινά τον πρέσβη της στο Παρίσι και προειδοποίησε τη Γαλλία πως σε περίπτωση υιοθέτησης του νομοσχεδίου απειλούνται σοβαρά οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα απορρίπτει κατηγορηματικά την ταμπέλα της γενοκτονίας, ισχυριζόμενη ότι σκοτώθηκαν 300.000 Αρμένιοι και ισάριθμοι Τούρκοι σε εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια των τελευταίων ετών της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν οι Αρμένιοι εξεγέρθηκαν διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους και συνασπίστηκαν με τους Ρώσους. Από την πλευρά τους οι Αρμένιοι θρηνούν 1,5 εκατομμύριο ομοεθνείς τους, οι οποίοι σφαγιάστηκαν σε ενορχηστρωμένες δολοφονίες, και ασκούν πιέσεις για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή