Πολύνεκρες μάχες στο Αφγανιστάν

Πολύνεκρες μάχες στο Αφγανιστάν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Στο έλεος σφοδρότατων μαχών, των πλέον σοβαρών μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων και την εκδίωξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το Αφγανιστάν, με τον αριθμό των νεκρών -κυρίως ανταρτών- να ξεπερνούν τους 100. Οι πιο εύφλεκτες ζώνες εκτείνονται στο νότο, περιοχή που, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, «αποτελεί ακυβέρνητη ζώνη παρά την εξαιρετική δουλειά των αμερικανικών δυνάμεων»…

Η έξαρση των εχθροπραξιών, με κύριες εστίες την επαρχία Χέλμαντ και το Κανταχάρ, συμπίπτει με τις προετοιμασίες διαδοχής των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από το ΝΑΤΟ στον τομέα των επιχειρήσεων ασφαλείας, των οποίων αναλαμβάνει τώρα τον έλεγχο. Στρατεύματα από τον Καναδά τη Βρετανία και την Ολλανδία κινούνται ήδη προς τα νότια, ενώ προηγήθηκε τη νύχτα της Τετάρτης η απόφαση του καναδικού Κοινοβουλίου για διετή παράταση της στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν, έως τον Φεβρουάριο του 2009. Διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα έπρεπε να αναμένεται εν όψει της διεύρυνσης της νατοϊκής δύναμης ISAF, που σχεδιάστηκε ακριβώς για να ενισχύσει την αφγανική κυβέρνηση στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και στις επιχειρήσεις ασφαλείας – κυρίως σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό μαχητών της Αλ Κάιντα ή των Ταλιμπάν. Η ISAF (Διεθνής Δύναμη Ασφαλείας και Υποστήριξης) απαριθμεί σε αυτό το στάδιο 9.000 μέλη, αλλά σχεδιάζει έως τον Νοέμβριο να αναπτύξει δύναμη περίπου 21.000 ανδρών.

Μαίνονται οι μάχες

Οι εχθροπραξίες στην επαρχία Χέλμαντ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στο Κανταχάρ και άλλες περιοχές μαίνονται από την περασμένη Τρίτη και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικών έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 105 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 13 Αφγανοί αστυνομικοί. Οι κυριότερες μάχες αναφέρθηκαν στο μικρό χωριό Μούσα Κάλα του Χέλμαντ, όπου δύναμη εκατοντάδων ανταρτών επιτέθηκε στο τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην επαρχία, δήλωσε ότι εστάλησαν ενισχύσεις από την αφγανική αστυνομία προκειμένου να απωθήσουν τους αντάρτες.

Σε ένα άλλο επεισόδιο στο Κανταχάρ, Καναδοί στρατιώτες συμμετείχαν σε αποστολή της αφγανικής αστυνομίας με στόχο την εκδίωξη μαχητών Ταλιμπάν από την περιφέρεια του Ρανγουαγί, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Κανταχάρ, όταν δέχθηκαν εχθρικά πυρά. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκε η στρατιώτης Νικόλ Γκόνταρντ, η πρώτη γυναίκα από τον Καναδά που χάνει τη ζωή της σε μάχη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, μία στο Χεράτ, στα δυτικά και μία στη νότια πόλη Γκαζνί προκάλεσαν το θάνατο ενός Αμερικανού και ενός Αφγανού πολίτη.

Οι αντιδράσεις στην ανάπτυξη των νατοϊκών δυνάμεων ήταν αναμενόμενες, δήλωσε στο ΒΒC ο εκπρόσωπος της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, Μαρκ Λάιτι. «Παρότι οι Αμερικανοί έκαναν, όπως είπε, εξαιρετική δουλειά, μεγάλο τμήμα του νότιου Αφγανιστάν, με αιχμή το Χέλμαντ και το Κανταχάρ, αποτελεί επί της ουσίας ακυβέρνητο τόπο».

Η Βρετανία, υπεύθυνη για την ασφάλεια στην επαρχία Χέλμαντ, έχει αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες στην περιοχή και η πλήρης δύναμη των 3.300 ανδρών θα έχει εγκατασταθεί έως τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή