Στη σκιά της βίας παρουσιάζεται η νέα κυβέρνηση του Ιράκ

Στη σκιά της βίας παρουσιάζεται η νέα κυβέρνηση του Ιράκ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τουλάχιστον 18 Ιρακινοί και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, χθες, στο Ιράκ, ενώ ο υποψήφιος πρωθυπουργός κ. Μαλικί ετοιμάζεται να παρουσιάσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πέντε μήνες μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, όλα δείχνουν ότι το Σάββατο ο, σιίτης, υποψήφιος πρωθυπουργός του Ιράκ κ. Νούρι Μαλικί, θα παρουσιάσει, τελικώς, την κυβέρνησή του που θα αποτελείται από πολιτικούς των τριών εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων του Ιράκ, αλλά και από τη χριστιανική και Χαλδαϊκή μειονότητα. Η μόνη εκκρεμότητα που απομένει -σημαντική όμως- είναι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας. Ιδιαίτερα το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να καταλάβει σιίτης, είναι πανίσχυρο, καθώς ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας. Επί μήνες, σουνίτες πολιτικοί κατηγορούν τον απερχόμενο σιίτη υπουργό Εσωτερικών όχι χρησιμοποιεί τις δυνάμεις ασφαλείας ως τάγματα θανάτου με στόχο σουνίτες. Μέχρι χθες δεν είχε αποφασιστεί ακόμη ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και καταβάλλονται προσπάθειες να επιτευχθεί συναίνεση επί του προτεινόμενου προσώπου. Εάν τελικώς δεν επιτευχθεί συμφωνία, ενδεχομένως ο κ. Μαλικί να αναλάβει, προσωρινώς, το επίμαχο υπουργείο.

Στο πολεμικό μέτωπο, οκτώ Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν, χθες, στη νοτιοανατολική Βαγδάτη όταν ένοπλοι σταμάτησαν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν και τους πυροβόλησαν. Λίγο αργότερα έκρηξη βόμβας προκάλεσε τον θάνατο τριών αστυνομικών και πέντε πολιτών, ενώ και εννέα πολίτες τραυματίστηκαν. Επιπλέον, άγνωστοι απήγαγαν 15 Ιρακινούς αθλητές του τάε κβον ντο, οι οποίοι βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τη γειτονική Ιορδανία. Επίσης, στη Βαγδάτη τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και ο Ιρακινός μεταφραστής τους σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που κατέστρεψε το όχημα στο οποίο επέβαιναν. Συνολικά από την αρχή του πολέμου 2.455 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ, σύμφωνα με στοιχεία του Ασοσιέιτεντ Πρες.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, από το 2003, τουλάχιστον, 439 ξένοι έχουν απαχθεί στο Ιράκ. Από αυτούς οι 165 είναι εργολάβοι και υπάλληλοί τους, για τους 93 δεν είναι γνωστό το επάγγελμά τους, 63 είναι οδηγοί, 39 δημοσιογράφοι, 23 εθελοντές που εργάζονταν για λογαριασμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και 15 διπλωμάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή