Ο Ζεργκορέν εκθέτει τώρα τον Ντε Βιλπέν

Ο Ζεργκορέν εκθέτει τώρα τον Ντε Βιλπέν

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εκτεθειμένο αφήνει τελικά τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο μέχρι προ ολίγων ημερών αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, Ζαν Λουί Ζεργκορέν, δηλώνοντας τώρα στις εφημερίδες Liberation και Le Figaro ότι ο κ. ντε Βιλπέν δεν ήθελε να ενημερωθεί ο εσωκομματικός του αντίπαλος και υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, για τις έρευνες περί των λογαριασμών της τράπεζας του Λουξεμβούργου Clearstream. Οι λογαριασμοί αυτοί φαίνεται να ενοχοποιούν Γάλλους πολιτικούς ότι έλαβαν προμήθειες για την πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν το 1991. Το όνομα του κ. Σαρκοζί δεν εμφανίζεται στον πρώτο κατάλογο που περιήλθε στα χέρια του κ. ντε Βιλπέν αλλά σε κάποιον που εμφανίσθηκε αργότερα.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην Liberation, ο κ. Ζεργκορέν αναιρεί την αρχική δήλωσή του στην Le Parisien πως στη συνάντησή του τον Ιανουάριο του 2004 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών και τον στρατηγό Φιλίπ Ροντό «δεν αναφέρθηκε το όνομα του Νικολά Σαρκοζί παρά μόνον επειδή έπρεπε να μεταβεί στην Ινδία». Με τη δήλωσή του αυτή φαινόταν να επαληθεύει την εκδοχή του Γάλλου πρωθυπουργού. Στις νέες συνεντεύξεις του, όμως, υπογραμμίζει πως πρότεινε στον τότε υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, να συμμετάσχει στις έρευνες η DST, υπηρεσία ασφάλειας της Γαλλίας, οπότε «ο ντε Βιλπέν απήντησε: Ασφαλώς όχι γιατί θα ενημερωθεί ο Σαρκοζί». Στην ίδια συνέντευξή του στη Liberation προσθέτει μάλιστα ότι ο κ. ντε Βιλπέν υποσχέθηκε «να διαθέσει όλα τα μέσα για να επαληθεύσει» τις πληροφορίες. Παράλληλα σε συνέντευξή του στη Figaro, ο πρώην αντιπρόεδρος της EADS παραδέχεται τελικά ότι ήταν αυτός που έστειλε όλες τις σχετικές με το σκάνδαλο Clearstream επιστολές και εκείνης με το όνομα του υπουργού Εσωτερικών, στον δικαστή Ρενό Βαν Ριμπέκε που διεξήγαγε έρευνες για τις παράνομες προμήθειες στην πώληση των γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν. Οπως επί λέξει αναφέρει η Le Figaro, «στις 11 Ιουνίου 2004, ο Ζαν Λουί Ζεργκορέν, αποφάσισε να αποστείλει στον δικαστή Βαν Ριμπέκε έναν δεύτερο κατάλογο όπου, μεταξύ 895 λογαριασμών της Clearstream, εμφανίζονταν τα ονόματα Ναγκί και Μποσκά, που είναι τα ονόματα των γονέων του Νικολά Σαρκοζί». Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στην Le Parisien είχε ομολογήσει μεν ότι υπήρξε αποστολέας της πρώτης επιστολής αλλά είχε αποφύγει να διευκρινίσει οτιδήποτε περί των υπολοίπων επιστολών που έλαβε ο δικαστής Βαν Ριμπέκε. Υπενθυμίζεται ότι στις σχετικές σημειώσεις του στρατηγού Φιλίπ Ροντό φαίνεται πως είχε εκφράσει στον κ. ντε Βιλπέν υποψίες ως προς την αυθεντικότητα του καταλόγου λογαριασμών στην Clearstream, αλλά ο κ. ντε Βιλπέν είχε επιμείνει να συνεχίσει τη σχετική έρευνα.

Ο κ. Ζεργκορέν επανέρχεται, άλλωστε, στο θέμα του προσωπικού του ήθους, αρνούμενος και πάλι τον χαρακτηρισμό «κοράκι», επισημαίνοντας ότι «κοράκι είναι κάποιος που καταγγέλλει ανωνύμως» ενώ ο ίδιος απευθύνθηκε προσωπικά σε πολιτικούς. Παραδέχεται, ωστόσο, τρία σφάλματα: ότι αντί να απευθυνθεί άμεσα στις αρχές προτίμησε τον φίλο του στρατηγό Ροντό, ότι αποκάλυψε όσα ήξερε στον Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ότι «εξέθεσε τον πυρήνα της προσωπικής του έρευνας στον δικαστή Βαν Ριμπέκε».

Σημειωτέον ότι η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Le Monde αναφέρει πως οι αρχές που διεξάγουν τις σχετικές έρευνες υποθέτουν πως μυστική «πηγή» του κ. Ζεργκορέν ήταν ο πληροφοριοδότης, Ιμάντ Λαχούντ, που στο παρελθόν εργαζόταν για την τράπεζα Meryll Linch και χειριζόταν λογαριασμούς της οικογένειας Μπιν Λάντεν. Ο αδελφός του, Μαρουάν Λαχούντ, είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της EADS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή