Ουράνιο δικής της παραγωγής χρησιμοποιεί η Τεχεράνη

Ουράνιο δικής της παραγωγής χρησιμοποιεί η Τεχεράνη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι χρησιμοποιεί καλής ποιότητας ουράνιο δικής του προέλευσης για την επίμαχη διαδικασία εμπλουτισμού και όχι κινεζικό, όπως ισχυρίστηκαν Δυτικοί διπλωμάτες, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις τεχνολογικές δυνατότητες της Τεχεράνης. Παράλληλα και ενώ οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται πακέτο προτάσεών τους προς την Τεχεράνη, ώστε αυτή να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια, ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, Αλί Λαριτζάνι, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, κλιμάκιο των οποίων ανεμένετο χθες.

Το Ιράν εμφανίζεται εκ προοιμίου έτοιμο να απορρίψει κάθε νέο «κίνητρο», που δεν θα του επιτρέπει να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, θεωρώντας ότι δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχθεί «σοκολατάκια με αντάλλαγμα χρυσό», κατά τη χαρακτηριστική ρήση του προέδρου του Αχμαντινετζάντ. Ιρανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε χθες ανωνύμως, στο Ρόιτερς, ότι η χώρα του χρησιμοποίησε όντως ουράνιο κινεζικής προέλευσης UF6 στα πρώτα στάδια εφαρμογής της διαδικασίας εμπλουτισμού, αλλά τώρα πια διαθέτει δικής της προέλευσης ουράνιο καλής ποιότητας. Αυτό, σε απάντηση των όσων ανέφεραν Δυτικοί διπλωμάτες, πως δηλαδή οι Ιρανοί δεν διαθέτουν ακόμη την απαιτούμενη τεχνολογική ανάπτυξη και υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν κινεζικό ουράνιο στα πειράματά τους, επειδή το δικό τους είναι πολύ κακής ποιότητας.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, εντεταλμένος στην ΙΑΕΑ, δήλωσε ότι το Ιράν ενδεχομένως επέλεξε να χρησιμοποιήσει καλύτερης ποιότητας κινεζικό ουράνιο, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία, ώστε ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ να ανακοινώσει στη διεθνή κοινότητα τη δυνατότητα του Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο, εγγράφοντας υποθήκη για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή