ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ

Φονικός ο Τσανσού σε Κίνα και Βιετνάμ

ΠΕΚΙΝΟ. Τη Νότια και την Ανατολική Κίνα έπληξε χθες ο τυφώνας Τσανσού, προκαλώντας τον θάνατο 23 ανθρώπων, αφήνοντας πίσω και τέσσερις αγνοούμενους. Στο Βιετνάμ, 24 ψαράδες σκοτώθηκαν από την επέλαση του Τσανσού, ενώ τουλάχιστον 200 αγνοούνται, μετά τη βύθιση έξι ψαρόβαρκων στις οποίες επέβαιναν 122 ψαράδες και πέντε πλοιαρίων, στα οποία επέβαιναν 99 άνθρωποι. Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, ξεκίνησε την καταστροφική του πορεία στις αρχές Μαΐου, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε πολλές χώρες και τον θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων στις Φιλιππίνες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Συνάντηση Γου Χιντάο – Ανάν

ΠΕΚΙΝΟ. Με τον Κινέζο πρόεδρο Γου Χιντάο επρόκειτο να συναντηθεί χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στο Πεκίνο, με τον οποία αναμενόταν να συζητήσει περί του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και του Ιράν καθώς και περί των εντάσεων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας. Ο κ. Ανάν μετέβη από το Τόκιο στο Πεκίνο, τον τρίτο σταθμό της περιοδείας του σε πέντε ασιατικές χώρες. Η Κίνα, η οποία έχει δικαίωμα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θεωρείται ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο εξαιρετικής σημασίας στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

Ελεύθερος ο Φουτζιμόρι

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Την πρώτη ημέρα της ελευθερίας του απόλαυσε χθες ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε προχθές να αφήσει ελεύθερο τον κ. Φουτζιμόρι ορίζοντας εγγύηση ύψους 2.800 δολαρίων, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στη χώρα μέχρι την έκδοση επόμενης απόφασης για το ενδεχόμενο απέλασής του στο Περού. Οι περουβιανές αρχές φοβούνται ότι ο κ. Φουτζιμόρι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενδέχεται να εγκαταλείψει τη Χιλή πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Υγιεινή διατροφή για μαθητές

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων ή λαχανικών θα σερβίρονται στα σχολικά γεύματα στους μαθητές, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση τηγανιτών σκευασμάτων όπως τα τσιπς πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τα νέα διατροφικά πρότυπα που δημοσίευσε χθες η βρετανική κυβέρνηση. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει υποχρεωτικά να απουσιάζουν τα χαμηλής ποιότητας προϊόντα κρέατος, τα αναψυκτικά, τα σνακς και οι σοκολάτες. Τα νέα διατροφικά πρότυπα έρχονται να επισημοποιήσουν τη μεγάλη προσπάθεια του φημισμένου σεφ Τζέιμι Ολιβερ, ο οποίος πραγματοποίησε εκστρατεία μέσω τηλεοπτικής του εκπομπής κατά της κακής ποιότητας των τροφίμων που διατίθενται στους μαθητές στη Βρετανία.

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Συλλήψεις διαδηλωτών

ΚΑΪΡΟ. Εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν προχθές από τις αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα της κυβέρνησης. Η Ουάσιγκτον και η Ε.Ε. αντέδρασαν στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και στην απόρριψη έφεσης του ηγέτη της αντιπολίτευσης, που κρατείται στις φυλακές, αλλά οι Αρχές της Αιγύπτου απάντησαν καταδικάζοντας «κάθε ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας». Την ίδια ώρα, επέπληξαν δικαστή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στις προεδρικές εκλογές σημειώθηκαν κρούσματα νοθείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου απέρριψε χθες το αίτημα του Αϊμαν Νουρ για την εκδίκαση της υπόθεσής του.

ΣΕ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Νεκροί 100 στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Σε 100 υπολογίζονται οι νεκροί μεταξύ των οποίων είναι και η μοναδική Καναδή στρατιώτης. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις παραστρατιωτικές οργανώσεις των Ταλιμπάν και στην αστυνομία του Αφγανιστάν ξεκίνησαν την Τετάρτη σε μια απομονωμένη πόλη της δυτικής επαρχίας του Χέλμαντ, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε διαφορετικές πόλεις της χώρας, δημιουργώντας εμπόλεμο κλίμα ανάλογο της περιόδου του 2001. Δύο ακόμα επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν την Πέμπτη, στην ειρηνική πόλη Χεράτ, αυτή τη φορά εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη και των τραυματισμό τριών Αμερικανών στρατιωτών.

ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Θύματα της γρίπης πτηνών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Δυο ακόμα κάτοικοι της Ινδονησίας πέθαναν από τη νόσο των πουλερικών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα στους 32. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας, πρόκειται για ένα δεκάχρονο αγόρι από τη Σουμάτρα και ένα δωδεκάχρονο αγόρι από την περιοχή Μπεκάσι.

ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

«Μάχη» σε Ιντερνετ καφέ

ΣΚΟΠΙΑ. Τρεις νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν ύστερα από σύγκρουση που σημειώθηκε σε Ιντερνετ καφέ στα Σκόπια. Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, άγνωστοι ένοπλοι, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, άνοιξαν πυρ έξω από το καφέ και σκότωσαν έναν 14χρονο, έναν 17χρονο και έναν 20χρονο. Τα αίτια της ένοπλης επίθεσης παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή