«Το ηφαίστειο δεν θα εκραγεί, δεν είδα τα σημάδια»

«Το ηφαίστειο δεν θα εκραγεί, δεν είδα τα σημάδια»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Ινδονησίας κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια για να απομακρύνουν τους κατοίκους των οικισμών στις πλαγιές του ηφαιστείου Μεράπι προτού αυτό εκδηλώσει τη μανία του με μια-ακόμα- καταστροφική έκρηξη. Πολλοί συμμορφώθηκαν με την εντολή. Ενας, όμως, αρνήθηκε πεισματικά να ακούσει τις παραινέσεις των ηφαιστειολόγων.

Ισως για τους επιστήμονες τα μαύρα πυκνά νέφη των τοξικών αερίων που εμμέτει το ηφαίστειο επί ημέρες να αποτελούν το πρώτο σημείο της τρομερής έκρηξης που θα επακολουθούσε. Αλλωστε το Μεράπι είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.

Αυτά, όμως, συγκινούν αποκλειστικά τους επιστήμονες. O «φύλακας» του ηφαιστείου, διορισμένος να «διαβάζει» τις προθέσεις του και να μεσολαβεί με τα πνεύματα που κατοικούν στον κρατήρα είναι βέβαιος ότι το Μεράπι δε θα εκραγεί στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε, δεν «είδε τα σημάδια».

Ο Μαριαγιάν, 79 χρονών, δεν είναι τυχαίος. Είναι αξιοσέβαστος στην τοπική κοινωνία, ενώ τυγχάνει της εκτίμησης και του τοπικού άρχοντα. Είναι ο άνθρωπος που μιλάει με τα πνεύματα. Και βέβαια οι απόψεις του είναι αυτές που καθορίζουν την τύχη κατοίκων της περιοχής αν, δηλαδή, θα εγκαταλείψουν τις πλαγιές του ηφαιστείου ή θα παραμείνουν στα σπίτια τους. Ολοι πιστεύουν ότι αυτός θα μάθει πρώτος τις προθέσεις του βουνού, γιατί θα τις δει σε όραμα. Ισως πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σ’ αυτήν την περιοχή που έχει κυριαρχήσει απόλυτα το Ισλάμ, οι ντόπιοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις μυστικιστικές του αντιλήψεις, τον ανιμισμό.

Ο Μαριαγιάν γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η θέση του στην τοπική κοινωνία και ποιες οι ευθύνες του. «Δεν φοβάμαι διότι αυτό είναι το καθήκον μου», λέει ο Μαριγιάν στους δημοσιογράφους. «Είμαι ένας στρατιώτης και αυτοί δεν φοβούνται ποτέ»

Σύμβολο για όλους τους ντόπιους

Ο «φύλακας του ηφαιστείου» είναι ένα σύμβολο για όλους τους ντόπιους. O ηλικιωμένος άνδρας διορίστηκε από τον σουλτάνο της Γιοκοχάρτα να προσέχει το βουνό. H ανταμοιβή του είναι μικρή, λιγότερο από ένα ευρώ τον μήνα, για να προσέχει τα πνεύματα, αλλά και να οργανώνει κάθε χρόνο ειδικές τελετές ώστε να μείνουν ευχαριστημένα και… ήρεμα. Ενώ διαρκώς αυξάνονται οι γεωλογικές πιέσεις στα έγκατα της γης, ο ίδιος διατηρεί την ψυχραιμία του. Το σπίτι του βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από τον κρατήρα, μέσα στην περιοχή της υποχρεωτικής εκκένωσης. O Μαριαγιάν μένει ακλόνητος. Δεν τους πιστεύει, ούτε άλλαξε κατά τίποτα τις συνήθειές του. Εξακολουθεί να κάνει την καθημερινή του βόλτα του μέχρι τις παρυφές του ηφαιστειακού κρατήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή