Και έπειτα από την αποχώρηση του Οζκιόκ, τι;

Και έπειτα από την αποχώρηση του Οζκιόκ, τι;

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι προβολείς της διεθνούς δημοσιότητας να φωτίζουν τώρα τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ λόγω της έντασης που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του που ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις στην Τουρκία μετά τη δολοφονία του Τούρκου ανώτατου δικαστή, όμως, σε ορισμένες σημαντικές δυτικές πρωτεύουσες εδώ και καιρό υπάρχει έντονος προβληματισμός όχι φυσικά γι’ αυτές τις δηλώσεις, αλλά για το τι θα φέρει η επόμενη ημέρα μετά την επικείμενη αναχώρηση του στρατηγού Οζκιόκ από την ισχυρότερη ίσως θέση του τουρκικού κράτους.

Παρά την έμμεση φραστική του σύγκρουση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν που, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, τον κάλεσε να μην επιβραβεύει τις αντικυβερνητικές κοινωνικές αντιδράσεις, ο στρατηγός Οζκιόκ αντιμετωπίζεται από συμμαχικούς κύκλους ως παράγοντας σταθερότητας, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον πιο πιθανό του διάδοχο, τον σημερινό αρχηγό του στρατού, στρατηγό Μπουγιούκανιτ. Κι αυτό γιατί η θητεία Οζκιόκ που φτάνει τώρα στο τέλος της, δεν σημαδεύτηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ούτε από την ευθεία σύγκρουση με την ισλαμική κυβέρνηση που πολλοί από την πρώτη στιγμή ανέμεναν, ούτε από κάποια έμπρακτη σκληρή αντίδραση στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει την ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην Ε.Ε.

Εκείνο λοιπόν που πρέπει να θεωρείται πια σχεδόν βέβαιο είναι ότι αν τελικά έρθει η σύγκρουση στρατηγών – ισλαμιστών στην Τουρκία, αυτή δεν θα είναι στις μέρες του Οζκιόκ, αλλά του διαδόχου του. Κι αν ο διάδοχός του είναι πράγματι ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, η σύγκρουση θεωρείται περισσότερο πιθανή και μάλιστα προς κάθε κατεύθυνση: τόσο ως προς το εσωτερικό γιατί οι θέσεις του απέναντι στην κυβέρνηση είναι πολύ σκληρότερες από εκείνες του Οζκιόκ, όσο και ως προς τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, καθώς ο Μπουγιούκανιτ, ειδικά μετά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, διαμόρφωσε ένα επιθετικό, συγκρουσιακό προφίλ, κάτι που αναμένεται να ενταθεί αν τελικά προχωρήσουν οι διεργασίες για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στο Ιράκ.

Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις για τα ελληνοτουρκικά, όσο κι αν αυτά δεν αποτελούν κεντρικό ζήτημα στον διεθνή προβληματισμό για τη διαδοχή στο «θρόνο» του Τούρκου αρχηγού (ο οποίος στο πρωτόκολλο της χώρας ακόμα προηγείται του υπουργού Αμύνης). Αν αναλάβει, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ αναμένεται επιθετικότερος στο Αιγαίο από τον στρατηγό Οζκιόκ, που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι τήρησε επιθετικότερη έναντι της Ελλάδας στάση από εκείνη που όλο αυτό το διάστημα έχει τηρήσει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. Μόλις αυτός εξελέγη, πολλοί στην Ελλάδα είχαν σπεύσει να τον χαιρετίσουν ως κομιστή μιας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή