Νέα βάση αναζητούν στην Ευρώπη οι ΗΠΑ

Νέα βάση αναζητούν στην Ευρώπη οι ΗΠΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η ένταση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αυξάνεται, η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να εγκαταστήσει μια νέα αντιπυραυλική βάση στην Ευρώπη με σκοπό να αποκρούσει επιθέσεις από τη Μέση Ανατολή.

Τα σχέδια για τη νέα βάση είναι το τελευταίο κεφάλαιο στο «έπος» του αμερικανικού προγράμματος πυραυλικής άμυνας, το οποίο άρχισε με το όραμα του Ρόναλντ Ρέιγκαν περί αντιπυραυλικής «ασπίδας» εγκατεστημένης στο Διάστημα. Το Πεντάγωνο ζήτησε από το Κογκρέσο 56 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής της νέας βάσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η απόφαση για το πού θα βρίσκεται αυτή δεν έχει παρθεί, αλλά προσθέτουν ότι υποψήφιες χώρες είναι η Πολωνία και η Τσεχία. Η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής βάσης στην Ανατολική Ευρώπη θα είχε σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη πυραυλικών συστοιχιών στην Πολωνία θα σηματοδοτούσε την πρώτη μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε αυτήν τη χώρα. Αυτή η πιθανότητα απασχόλησε και τον ρωσικό στρατό, και ο στρατηγός Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προειδοποίησε, ήδη, ότι αυτή η βάση θα εμπλέξει την Πολωνία στις στρατιωτικές περιπέτειες των ΗΠΑ.

Είκοσι χρόνια μετά την αρχή του προγράμματος που οραματίστηκε ο πρόεδρος Ρέιγκαν, η κυβέρνηση Μπους προωθεί τη δημιουργία ενός περιορισμένου αντιπυραυλικού συστήματος, σχεδιασμένου να αντιμετωπίσει απειλές από έθνη όπως η Βόρειος Κορέα και το Ιράν, χώρες οι οποίες έχουν αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους και προσπαθούν να κατασκευάσουν και διηπειρωτικούς.

Εννέα πυροβολαρχίες αναχαίτισης έχουν, ήδη, εγκατασταθεί στο Φορτ Γρίλι, στην Αλάσκα, και δύο ακόμη στην αεροπορική βάση Βντέρμπεργκ στην Καλιφόρνια. Αν και το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση, το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι σε περίπτωση κρίσης θα μπορούσε να τεθεί σε υπηρεσία. Παρά τις έντονες επικρίσεις, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, που δέχεται το πρόγραμμα, ο υποστράτηγος Χένρι Ομπερινγκ, επικεφαλής του τμήματος πυραυλικής άμυνας του Πενταγώνου, δήλωσε ότι αρκετές δοκιμές του πυραυλικού συστήματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν εφέτος και του χρόνου.

Οποιες και να είναι οι δυνατότητες του συστήματος, οι πυροβολαρχίες που έχουν εγκατασταθεί σε Αλάσκα και Καλιφόρνια προορίζονται κυρίως για να αντιμετωπίσουν απειλές από τη Βόρειο Κορέα. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη ιρανική απειλή, το Πεντάγωνο αναβαθμίζει το συγκρότημα ραντάρ στο Φιλινγκντέιλς της Βρετανίας, ομοίως και στη Θούλη της Γροιλανδίας. «Ανησυχούμε σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε καλυμμένοι και από αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο στρατηγός Ομπερινγκ. Σύμφωνα με τα σχέδια του Πενταγώνου, πρόκειται να αναπτυχθούν 11 πυροβολαρχίες αναχαίτισης πυραύλων σε βάση στην Ευρώπη, μέχρι το 2011. Σύμφωνα με τον Ομπερινγκ, το καλοκαίρι αναμένεται να προταθεί στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας η τοποθεσία για την κατασκευή της βάσης.

Σήμερα, το Ιράν διαθέτει πυραύλους (Σαχάμπ 3) ικανούς να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ και στην Τουρκία. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Βόρειο Κορέα προκειμένου να κατασκευάσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς. Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για διαπραγματεύσεις με τη χώρα όπου θα εγκατασταθεί η βάση και του χρόνου για την κατασκευή της, προσθέτουν οι αξιωματούχοι, οι εργασίες πρέπει να αρχίσουν σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή