Επί τάπητος ο οδικός χάρτης

Επί τάπητος ο οδικός χάρτης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο «Οδικός Χάρτης» για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επρόκειτο να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχουντ Ολμερτ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με ψήφους 361 υπέρ και 36 κατά, περαιτέρω μέτρα για τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, ο Μπους επρόκειτο να θέσει σειρά ερωτημάτων στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, σχετικά με το σχέδιο αποχώρησης του Ισραήλ από τμήμα της Δυτικής Οχθης, στο πλαίσιο της μονομερούς χάραξης των συνόρων. Τα ερωτήματα αφορούν το αν ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στη Δυτική Οχθη μετά την αποχώρηση των Εβραίων εποίκων, το αν το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο της κοιλάδας του Ιορδάνη και το αν έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και Ιορδανίας. Δεδομένου ότι η αμερικανική πλευρά εμμένει στην εφαρμογή του «Οδικού Χάρτη» ως μόνη βιώσιμη λύση για την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, ο Ολμερτ γνωρίζει ότι θα χρειαστεί να πείσει τον πρόεδρο Μπους για την ορθότητα του δικού σχεδίου περί μονομερούς χάραξης των συνόρων του Ισραήλ. Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά θα παροτρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε σοβαρές συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του.

Στήριξη για το Ιράν

Σύμφωνα με άλλες πηγές ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να εκφράσει εκ νέου τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ έναντι της υποτιθέμενης απειλής του Ιράν. Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ωστόσο ότι δεν αναμένονται θεαματικές ανακοινώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Ολμερτ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο Εχούντ Ολμερτ αναμένεται να εκφωνήσει λόγο στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Εν τω μεταξύ οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον Ιμπραήμ Χαμάντ, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς στη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Ραμάλα. Ο Χαμάντ παραδόθηκε αφ’ ότου οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το κρησφύγετό του. Ο Χαμάντ θεωρείται ο εγκέφαλος αρκετών επιθέσεων αυτοκτονίας στις οποίες έχουν σκοτωθεί συνολικά 80 Ισραηλινοί. Στη Γάζα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με τους ηγέτες της Φατάχ, οι οποίοι πρόσκεινται στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, με στόχο να τερματιστούν οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις για τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Ο Χανίγια εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συγκρούσεις θα τερματιστούν και δεν θα εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή