Μπους: Ναι σε χάραξη συνόρων, μονομερώς

Μπους: Ναι σε χάραξη συνόρων, μονομερώς

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μερική στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί η στήριξη την οποία παρέσχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο «τολμηρό», όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ, για τη μονομερή χάραξη των συνόρων του Ισραήλ. Ζήτησε ωστόσο από την ισραηλινή πλευρά να ξαναρχίσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους. Ο Εχούντ Ολμερτ, μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο, τόνισε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για διάλογο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, με στόχο την ειρήνη με τους Παλαιστινίους. Διευκρίνισε πάντως ότι θα προχωρήσει σε μονομερή χάραξη των συνόρων στη Δυτική Οχθη, αν δεν έχει αξιόπιστο συνομιλητή από την παλαιστινιακή πλευρά. Απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον κ. Ολμερτ, ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ κατά της Χαμάς, η οποία ελέγχει την παλαιστινιακή κυβέρνηση. Εκτιμά ωστόσο πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, για τον οποίο δήλωσε ότι υπερασπίζεται την ειρήνη σε αντίθεση με τη Χαμάς. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, σύμμαχος του προέδρου Αμπάς, χαιρέτισε την έκκληση του κ. Μπους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ. Αντιθέτως, η Χαμάς κατήγγειλε την αμερικανική στήριξη στο σχέδιο Ολμερτ για τη μονομερή χάραξη των συνόρων του Ισραήλ. Σε συνέντευξή του ωστόσο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Asssociated Press, ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Νάσερ Σαέρ, δήλωσε ότι η Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια «εθνική παλαιστινιακή ομάδα» από κοινού με στελέχη της Φατάχ, η οποία θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Την πρόταση αναμένεται ότι θα συζητήσουν, εντός της εβδομάδας, όλες οι παλαιστινιακές ομάδες. Το γεγονός αποτελεί θετική εξέλιξη μετά την εβδομάδα συγκρούσεων μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, με σκοπό τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Χθες, επίλεκτο στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας της Φατάχ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μυστηριώδους εκρήξεως κοντά σε νοσοκομείο στο κέντρο της Γάζας. Νωρίτερα, ένοπλοι μασκοφόροι είχαν απαγάγει και τραυματίσει τρία μέλη της Χαμάς, εκ των οποίων το ένα υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του.

Τέλος, στις Βρυξέλλες, δωρητές και στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών εξέτασαν τις προτάσεις της Ε.Ε. για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης προς τους Παλαιστινίους. Μέσω αυτού του μηχανισμού, για τον οποίο η Κομισιόν ευελπιστεί ότι θα τεθεί σε λειτουργία εντός του Ιουνίου, θα δοθούν εκατομμύρια δολάρια για ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή