Η ανασφάλεια «στιγματίζει» τη φετινή χρονιά

Η ανασφάλεια «στιγματίζει» τη φετινή χρονιά

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ προβληματικό» είναι το τοπίο στον τομέα της ασφάλειας το 2006, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) The military balance 2006, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Ιράν: αμυντική πολιτική

Το ινστιτούτο ερμηνεύει το Ιράν μέσα από το πρίσμα της ισλαμικής επανάστασης, του διεθνούς εξοστρακισμού και του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Η ιρανική ηγεσία έχει απαντήσει στη στρατιωτική απειλή από τις ΗΠΑ υιοθετώντας μια πολιτική «αμυντικής στρατηγικής αποτροπής». «Το Ιράν προσέχει να μην υιοθετήσει επιθετική στάση. Η στρατηγική του είναι να δεχθεί το πρώτο πλήγμα και να αντιδράσει άμεσα με όλα τα διαθέσιμα μέσα – μόνο όμως αν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί πολιτικούς στόχους και δεν απειλεί την ίδια την ύπαρξη του ισλαμικού καθεστώτος».

Ιράκ: ξένες επιρροές

Ο γενικός διευθυντής του IISS Τζον Τσίπμαν αμφιβάλλει για την ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να αναλάβουν το ρόλο των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Επεσήμανε επίσης τον «κίνδυνο» ξένης επιρροής στο Ιράκ, αναφερόμενος στις προσπάθειες περιφερειακών δυνάμεων να αποκτήσουν επιρροή στη χώρα. Η έκθεση αναφέρει την αύξηση των επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (τους οποίους η Βρετανία ισχυρίζεται ότι προμηθεύει το Ιράν) και την «απόλυτη εξάρτηση των ιρακινών δυνάμεων στην αμερικανική αεροπορική ισχύ». Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη στις ικανότητες των ιρακινών δυνάμεων έχει αυξηθεί, έστω και λίγο».

Αφγανιστάν

«Η νέα διευρυμένη αποστολή του ΝΑΤΟ, παρότι εξακολουθεί να ονομάζεται «ειρηνευτική», ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους εμπλοκής σε πολεμικές επιχειρήσεις, ιδίως στις νότιες επαρχίες της χώρας», αναφέρει η έκθεση. «Παρότι έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος στο θέμα της προώθησης της δημοκρατίας στη χώρα, η εξέγερση των Ταλιμπάν, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κυκλοφορία παράνομων όπλων και οι υψηλοί ρυθμοί παραγωγής οπίου παράγουν αστάθεια. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον δυτικών δυνάμεων έχουν αυξηθεί, απηχώντας την τακτική που χρησιμοποιείται στο Ιράκ».

Κίνα

Στο Πεντάγωνο και αλλού υπάρχει ανησυχία για τη διαφαινόμενη επιθυμία της Κίνας να οικοδομήσει ναυτικό με το οποίο να αμφισβητήσει την παρουσία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, για την απόκτηση 300 ακόμη μαχητικών J-10, την πιθανή προμήθεια πυραύλων κρουζ από τη Ρωσία και τη συσσώρευση δυνάμεων που στοχεύουν στην Ταϊβάν. Η έκθεση εκτιμά ότι οι ανακοινώσεις για τις κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες δεν είναι ειλικρινείς και ότι ο πραγματικός στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας φθάνει τα 75 δισ. δολάρια ή το 2,7% του ΑΕΠ του 2003. Και πάλι, το ποσό αυτό είναι κλάσμα των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ, που το 2006 ανέρχονται σε 560 δισ. δολάρια.

ΗΠΑ: πολεμικό δόγμα

Η έρευνα επισημαίνει ότι η αμερικανική στρατηγική σκέψη έχει μεταβληθεί για να προσαρμοστεί στο «νέο στρατηγικό περιβάλλον». Ευέλικτες ειδικές δυνάμεις, μεγαλύτερες ικανότητες για πλήγματα ακριβείας, νέες ναυτικές δυνάμεις «εκστρατείας και ακτοφυλακής» και αύξηση κατά 46% της μάχιμης ικανότητας του στρατού ώς το 2008. Αυτές οι αλλαγές αντανακλούν το νέο δόγμα του «μακροχρόνιου πολέμου». Η έκθεση αναφέρει επίσης την αυξανόμενη τάση για «ιδιωτικοποίηση» των στρατευμάτων, επισημαίνοντας ότι περίπου 30.000 μισθοφόροι στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή