Κάθειρξη… 185 ετών στους διευθυντές της Enron

Κάθειρξη… 185 ετών στους διευθυντές της Enron

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Ενοχοι, υποψήφιοι για μέγιστες ποινές κάθειρξης 185 και 165 χρόνων αντίστοιχα κρίθηκαν χθες οι διευθυντές της αμερικανικής εταιρείας Enron, Τζέφρι Σκίλινγκ και Κένεθ Λέι. Η Enron, εταιρεία με στενές πολιτικές διασυνδέσεις στο ρεπουμπλικανικό κόμμα είχε προωθήσει και επωφεληθεί τα μέγιστα από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, που είχε αναδειχθεί σε έβδομη μεγαλύτερη των ΗΠΑ, κατέρρευσε το 2001 υπό το βάρος χρηματιστηριακών και άλλων σκανδάλων.

Ο ιδρυτής της Enron, Κεν Λέι, κρίθηκε ένοχος και για τις έξι κατηγορίες απάτης που αντιμετώπιζε. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Τζέφρι Σκίλινγκ, κρίθηκε ένοχος για 19 από τις 28 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Οι ποινές κάθειρξης θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. «Φυσικά είμαι απογοητευμένος», είπε ο Σκίλινγκ, βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο του Χιούστον. «Αλλά έτσι δουλεύει το σύστημα». Ο Κεν Λέι δεν έκανε δηλώσεις.

Οι ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερο από έξι ημέρες για να καταλήξουν στην ενοχή των δύο κατηγορουμένων. «Πρέπει να υπήρχαν βουνά αποδείξεων, γιατί οι ένορκοι χρειάστηκαν ελάχιστο χρόνο», εκτίμησε ο δικηγόρος Τομ Ατζαμι, που ασχολείται με θέματα χρηματιστηρίου.

Οι απάτες για τις οποίες καταδικάστηκαν οι δύο διευθυντές έχουν σχέση με τις πλαστογραφίες των λογιστικών βιβλίων και τη χρήση εξαιρετικά πολύπλοκων επενδυτικών σχημάτων ώστε να εμφανιστεί η εταιρεία ως κερδοφόρα και να ανεβαίνει η τιμή της μετοχής της. Την εποχή της κατάρρευσής της, αποκαλύφθηκε ότι η εμφανιζόμενη ως κερδοφόρα Enron είχε 40 δισ. δολάρια σε χρέη.

Οι ένορκοι έκριναν ότι οι δύο κατηγορούμενοι, με συνεχή ψεύδη, συγκάλυπταν έναν ιστό από λογιστικές απάτες και αποτυχημένες επενδύσεις.

Η υπόθεση ήταν μία από τις πολυπλοκότερες, ίσως και η πολυπλοκότερη υπόθεση εταιρικής απάτης στις ΗΠΑ. Λόγω των περίτεχνων λογιστικών μεθόδων που χρησιμοποιούσαν, το δικαστήριο χρειάστηκε τεσσεράμισι χρόνια για να φέρει σε πέρας τη δίκη. Σημείο-κλειδί της υπόθεσης ήταν η ομολογία, τον Ιανουάριο του 2004, του οικονομικού διευθυντή (CFO) της εταιρείας, Αντριου Φάστοου.

Οι διευθυντές της Enron είδαν την εταιρεία να καταρρέει, αλλά οι δύο κύριες παράμετροι της επιτυχίας της διατηρούνται. Ο Τζορτζ Μπους, που βοήθησε την Enron τόσο ως κυβερνήτης του Τέξας όσο και ως πρόεδρος, με αντάλλαγμα πλουσιοπάροχες δωρεές, παραμένει ένοικος του Λευκού Οίκου, ενώ το καθεστώς απορρύθμισης της ενεργειακής αγοράς, το οποίο προώθησε και εκμεταλλεύθηκε η Enron, εξακολουθεί να ισχύει. Μία από τις αποκαλύψεις που έδειξαν το μέγεθος της επιρροής της Enron στην αγορά ενέργειας των ΗΠΑ ήταν ότι ο Κεν Λέι είχε επιλέξει ο ίδιος τον πρόεδρο της εθνικής ρυθμιστικής επιτροπής ενέργειας Πατ Γουντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή