Μεταρρύθμιση συντάξεων με ορίζοντα τριάντα ετών

Μεταρρύθμιση συντάξεων με ορίζοντα τριάντα ετών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων, στα 68 έτη, αρχής γενομένης από το 2044, αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της σημαντικότερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος τα τελευταία 50 έτη. Κατά την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για το συνταξιοδοτικό στη Βρετανία, ο υπουργός Εργασίας, Τζον Χάτον, τόνισε ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη θα αρχίσει από το 2024, ενώ από το 2044 το όριο αυτό θα μετατεθεί στα 68 έτη. Η αύξηση αυτή πρόσθεσε θα συμβάλει στο να αποκατασταθεί η σχέση ανάμεσα στη βασική κρατική σύνταξη και τις αποδοχές των εργαζομένων από το 2012, υπό την αίρεση ότι θα το επιτρέψει η δημοσιονομική πολιτική. Σημειώνεται ότι προσδιορισμός της βασικής σύνταξης με βάση τις αποδοχές είχε καταργηθεί το 1980 από τη συντηρητική κυβέρνηση της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ σε μια προσπάθεια να αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Για τις επόμενες γενιές

Ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί με στόχο να ωφελήσουν όχι μόνο μια γενιά Βρετανών αλλά και τις επόμενες. Οι τωρινές αλλαγές εγγράφονται στις σχετικές προτάσεις που είχε ήδη υποβάλει η κυβέρνηση των Εργατικών από το 2002, όταν εξέφρασε τον φόβο, ότι το 2050 ο αριθμός των συνταξιούχων θα είναι διπλάσιος από ό,τι σήμερα και επέκρινε το γεγονός ότι 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι Βρετανοί δεν μεριμνούν αρκετά για τη σύνταξή τους.

Οι αλλαγές πάντως, όπως διευκρίνισε ο Τζον Χάτον, δεν θα αφορούν τους εργαζόμενους πoυ είναι σήμερα άνω των 47 ετών.

Στα νέα μέτρα του βρετανικού υπουργείου Εργασίας προβλέπεται επίσης ότι το ποσοστό των γυναικών που θα δικαιούνται πλήρη σύνταξη από το κράτος, θα αυξηθεί από 30% που είναι σήμερα σε 70% το 2010. Η πλήρης κρατική σύνταξη στη Βρετανία ανέρχεται σήμερα 120,8 ευρώ την εβδομάδα.

Επιδοκιμάζουν οι βιομήχανοι

Μέχρι τώρα οι βρετανικές κυβερνήσεις ήταν ιδιαιτέρως διστακτικές στο να προβούν σε μεγάλες τομές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, φοβούμενες το πολιτικό κόστος. Η Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων στηρίζει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μπλερ, προειδοποιεί ωστόσο ότι η πρόταση να αναγκαστούν οι εργοδότες να καταβάλουν συνταξιοδοτικές εισφορές στους εργαζόμενους, μπορεί να πλήξει τις μικρές επιχειρήσεις.

Το Συντηρητικό κόμμα, διά του εκπροσώπου του Φίλιπ Χάμοντ, εκφράστηκε θετικά για τα νέα μέτρα, διατύπωσε ωστόσο και ορισμένες επιφυλάξεις. O Ντέιβιντ Λόους, σκιώδης υπουργός Εργασίας των Ελεύθερων Δημοκρατών, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Βρετανίας δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά λύνουν το πρόβλημα μόνον κατά το ήμισυ.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Βρετανίας. Η Ιταλία αύξησε το όριο συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη από 57 σε 60 έτη, το Βέλγιο από τα 58 στα 60, ενώ η Γερμανία έχει αποφασίσει ότι το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 65 στα 67 έτη στο διάστημα 2012-2035.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή