Σκληρό «παζάρι» Ρωσίας – ΗΠΑ για την ενέργεια

Σκληρό «παζάρι» Ρωσίας – ΗΠΑ για την ενέργεια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΤΣΙ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία και στον ενεργειακό της κολοσσό Gazprom να επεκταθεί στα ευρωπαϊκά δίκτυα διανομής φυσικού αερίου προκειμένου να παραχωρήσει η Μόσχα σε ξένες εταιρείες πρόσβαση στους αγωγούς φυσικού αερίου καταργώντας το μονοπώλιό της. Στη φράση αυτή συνοψίζονται όσα είπε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ευρωπαίους εταίρους του σχετικά με την ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών που έχει δημιουργήσει η ρωσική ενεργειακή πολιτική.

Στη συνάντηση που είχαν χθες στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι έχουν την πρόθεση να διευθετήσουν τις διαφορές τους, καθώς παραδέχθηκαν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τους. Δεν μπόρεσαν, ωστόσο, να καταλήξουν προς το παρόν σε συμφωνία πέραν εκείνης που προβλέπει τη χαλάρωση των κανόνων για τη χορήγηση βίζας και την απέλαση παράνομων μεταναστών. Ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ότι η ενεργοβόρα Κίνα «δεν αποτελεί υποκατάστατο της Ευρώπης ως αγορά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας».

Φάνηκε, έτσι, να διαψεύδει παλαιότερες απειλές στελεχών της Gazprom για στροφή της Ρωσίας σε άλλες αγορές αν η Ευρώπη εμμείνει στη στάση της να παρεμποδίζει την επέκταση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχία για τη σταθερότητα στην προσφορά φυσικού αερίου, εξαιτίας της ρωσοουκρανικής κρίσης του περασμένου Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να πληγούν χώρες της Δυτικής Ευρώπης όταν η Ρωσία αποφάσισε να διακόψει προσωρινά την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για βελτιωμένη πρόσβαση στη ρωσική ενεργειακή αγορά, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε στους Ευρωπαίους ότι αν θέλουν «πρόσβαση στα άγια των αγίων της οικονομίας μας, την ενέργεια» θα πρέπει να προχωρήσουν σε «αμοιβαία βήματα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας».

Συμφωνίες με την Gazprom

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί πιέσεις στη Μόσχα να ανοίξει τους αγωγούς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ η Μόσχα επιδιώκει την επέκταση της Gazprom στα ευρωπαϊκά δίκτυα διανομής. Τον περασμένο μήνα, ο ρωσικός κολοσσός συνήψε συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με τη γερμανική BASF. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, καθώς και η πρώτη χώρα σε εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ στο έδαφός της βρίσκεται ο τερματικός σταθμός αγωγού φυσικού αερίου που περνάει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η Gazprom έχει, άλλωστε, πραγματοποιήσει επαφές με τη Fluxus, την εταιρεία διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου του Βελγίου και με την ιταλική Eni SpA. Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζήτησε «διαφάνεια και αμοιβαιότητα» στις ενεργειακές συναλλαγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης στη Ρωσία ως αξιόπιστου προμηθευτή». Σχολιάζοντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Πούτιν απήντησε ότι «η Ρωσία ήταν, είναι και θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος».

Ο κ. Πούτιν, που για πρώτη φορά φέτος προεδρεύει της συνάντησης του G8, την οποία και θα φιλοξενήσει στην Πετρούπολη, έχει θέσει σε προτεραιότητα στην ατζέντα το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή