Τελεσίγραφο Αμπάς προς Χαμάς- Φατάχ

Τελεσίγραφο Αμπάς προς Χαμάς- Φατάχ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Διορία δέκα ημερών έδωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στις οργανώσεις της Φατάχ και της Χαμάς, για να τερματίσουν τη διένεξή τους. Εάν στο διάστημα αυτό, είπε, δεν επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ τους, θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έπειτα από 40 ημέρες, με αντικείμενο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εγκυμονεί κινδύνους

Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι το «τελεσίγραφο» με τη μορφή του δημοψηφίσματος, το οποίο απέστειλε ο Αμπάς στη Χαμάς, είναι από πολιτικής απόψεως παρακινδυνευμένη κίνηση, διότι δεν είναι βέβαιο αν θα συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου ή θα βαθύνει την κρίση με αφορμή την αντιπαλότητα μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς. Η ανακοίνωση του Αμπάς που προκάλεσε έκπληξη, έγινε γνωστή κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα του εθνικού διαλόγου των Παλαιστινίων στη Ραμάλα, με σκοπό να τερματιστεί η βία μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, με αφορμή τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων μεταξύ των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών ομάδων, έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του μήνα τουλάχιστον 10 άνθρωποι. Εκκληση για τον τερματισμό της βίας, με σκοπό να μην προκληθεί εμφύλιος πόλεμος, απηύθυνε τόσο ο Μαχμούντ Αμπάς όσο και ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων και ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Με το δημοψήφισμα που προτείνει ο Αμπάς, οι Παλαιστίνιοι θα κληθούν να αποφανθούν αν δέχονται ή απορρίπτουν κείμενο το οποίο παρουσίασαν στις 10 Μαΐου φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι ηγέτες της Φατάχ και της Χαμάς. Το κείμενο αυτό προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ, τις περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Near East Consulting, το 80% των Παλαιστινίων συμφωνεί με την πρόταση των φυλακισμένων ηγετών. Στην ίδια έρευνα ένα πολύ μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διένεξη μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, η οποία οξύνθηκε μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου, θα διολισθήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι συμφωνούν με την πρόταση του Αμπάς για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αναλυτές εκτιμούν ότι το δημοψήφισμα θα δώσει τη δυνατότητα στη Χαμάς να εμφανιστεί πιο μετριοπαθής χωρίς να χάσει τα ερείσματά της στον παλαιστινιακό λαό.

Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων παλαιστινιακών ομάδων συνεχίστηκαν και χθες. Πέντε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και μέλη της Φατάχ τραυματίστηκαν από παραστρατιωτικές δυνάμεις της Χαμάς στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή