Χόντεριτς: Οχι στον νεο-σιωνισμό

Χόντεριτς: Οχι στον νεο-σιωνισμό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάραξε τα νερά ο Βρετανός καθηγητής φιλοσοφίας Τεντ Χόντεριτς προχθές το βράδυ με την εισήγησή του στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που διεξάγεται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό ζήτημα, ισχυρίστηκε ότι, ναι μεν ορθά ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, ωστόσο, με δεδομένη την πολιτική που ακολούθησαν οι Ισραηλινοί μετά το 1967, θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει οι Παλαιστίνιοι. Η άποψή του άναψε τα αίματα, αλλά προκάλεσε και χειροκροτήματα του κοινού, που στη συντριπτική πλειοψηφία αποτελούνταν από Ελληνες. Ορισμένοι από τους συνέδρους αντέδρασαν, κυρίως η κορυφαία καθηγήτρια φιλοσοφίας Αγκνες Χέλερ, η οποία τον κατηγόρησε έμμεσα για αντισημιτισμό. «Για όλα τα κακά σε αυτόν τον κόσμο θεωρείτε ότι φταίει το κράτος του Ισραήλ», του είπε, για να λάβει την απάντηση: «Αν αυτό είναι το συμπέρασμά σας, δεν ακούσατε τίποτα απ’ όσα είπα. Ημουν και είμαι σιωνιστής. Και μόνο εξαιτίας της φρίκης του Ολοκαυτώματος, έπρεπε να υπάρξει το κράτος του Ισραήλ. Ωστόσο, μετά το 1967 μιλάμε πλέον για έναν νεο-σιωνισμό, με τον οποίο είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Οι νεο-σιωνιστές επιδίδονται σε συστηματική εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων. Μιλάμε για μια υπερδύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο εναντίον μιας χούφτας βομβιστών αυτοκτονίας. Ποια είναι η επιλογή των Παλαιστινίων;» Ο Τ. Χόντεριτς έχει ξανά στο παρελθόν προκαλέσει διχογνωμίες και εντάσεις, κυρίως μετά την έκδοση του βιβλίου του «Μετά την τρομοκρατία», όταν ο διευθυντής του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Φρανκφούρτη τον κατηγόρησε για αντισημιτισμό και προσπάθησε να μποϊκοτάρει τη γερμανική μετάφραση του βιβλίου.

Την ίδια στιγμή, ο Τ. Χόντεριτς έχει προκαλέσει την αντιπαλότητα των Παλαιστινίων εξαιτίας της πάγιας θέσης του περί ηθικού δικαιώματος των Εβραίων να αποκτήσουν κράτος το 1948. Φανατικός πολέμιος της πολιτικής του Τόνι Μπλερ, στην προχθεσινή του ομιλία κατέστησε σαφές πως τόσο οι τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο είναι ηθικά καταδικαστέες, καθώς στερούνται, κατά την άποψή του, κάθε αντικειμενικού σκοπού. «Σε αντίθεση με τις ενέργειες των Παλαιστινίων, ήταν παράλογες επιθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή