«Μαγικές» μηχανές που κάνουν τα πάντα αόρατα

«Μαγικές» μηχανές που κάνουν τα πάντα αόρατα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στην τεχνολογία που «κάνει τα πάντα αόρατα» βρίσκονται Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ως τώρα, η τεχνολογία της απόκρυψης αντικειμένων ήταν ίδιον της επιστημονικής φαντασίας, με διασημότερο παράδειγμα το διαστημικό σκάφος «Εντερπράιζ» στη σειρά Σταρ Τρεκ, το οποίο περιβαλλόταν με μανδύα απόκρυψης και γινόταν αόρατο. Δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Science εξερευνούν τις μαθηματικές εξισώσεις που απαιτούνται για να διαπιστωθεί ότι η σύλληψη μπορεί να λειτουργήσει. Ομως, από τη θεωρία ώς την πράξη, τα εμπόδια είναι πάρα πολλά.

Οι δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις στηρίζονται στις ιδιότητες των λεγόμενων μετα-υλικών. Τα μετα-υλικά έχουν τροποποιηθεί με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Παρεμβαίνοντας στη νανο-κλίμακα, η δομή των μετα-υλικών μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να κατευθύνουν με τον επιθυμητό τρόπο τα κύματα που προσκρούουν πάνω τους. Η ομάδα του Βρετανού καθηγητή σερ Τζον Πέντρι γράφει ότι, περιβάλλοντας ένα αντικείμενο με μανδύα μετα-υλικών, τα κύματα μπορούν να ρέουν γύρω του όπως ρέει το νερό. «Το νερό συμπεριφέρεται διαφορετικά από το φως. Αν βάλεις ένα μολύβι στο ρυάκι, το νερό θα κυλήσει γύρω του. Λίγο πιο κάτω, είναι αδύνατο να καταλάβεις ότι έχει βάλει κάποιος κάτι στο νερό» είπε ο Πέντρι στο BBC. «Φυσικά το φως δεν κάνει το ίδιο. Προσκρούει στο μολύβι και διαχέεται. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε ένα μανδύα γύρω από το μολύβι, ώστε να κυλάει το φως γύρω του με γλυκές καμπύλες». Η εργασία του Πέντρι και των συνεργατών του στο πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας προσφέρει τη μαθηματική «συνταγή» που χρειάζεται για να λυγίσουν τα κύματα του φωτός με τον σωστό τρόπο. Στο εργαστήριό τους, ο Πέντρι και οι συνεργάτες του προσπαθούν να ντύσουν έναν κύλινδρο με τα σωστά μετα-υλικά ώστε να γίνει «αόρατος» για τα ραδιοκύματα.

Ο συγγραφέας της δεύτερης επιστημονικής δημοσίευσης, καθηγητής Ουλφ Λέονχαρντ, εξήγησε με τον δικό του τρόπο τις επιστημονικές προσπάθειες. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καθοδηγήσουμε το φως γύρω από ένα αντικείμενο λυγίζοντάς το με τρόπο ώστε να φύγει από το αντικείμενο ακριβώς όπως προσέκρουσε σε αυτό. Ετσι, έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι το αντικείμενο δεν υπάρχει».

Οι έρευνες χρηματοδοτούνται από την DARPA, την υπηρεσία προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών του αμερικανικού Πενταγώνου. Ομως, όπως επισημαίνει ο Πέντρι, τα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «τυλίξουν» ένα αεροπλάνο ή ένα τανκς δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή