Αφανίζουν τα τροπικά δάση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μειώνεται συνεχώς η έκταση των τροπικών δασών, καθώς μόνο το 5% αυτής προστατεύεται, σύμφωνα με έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού τροπικής υλοτόμησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Κάθε χρόνο πάνω από 12 εκτάρια από τις εκτάσεις των τροπικών δασών καταστρέφονται για να δημιουργηθούν στη θέση τους καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η καταστροφή των τροπικών δασών θα συνεχιστεί αν δεν βελτιωθεί άμεσα η νομοθεσία που αφορά τη προστασία τους και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ και δύο δεκαετίες περίπου 814 εκατομμύρια εκτάρια τροπικών δασών που εκτείνονται σε 33 διαφορετικά κράτη βρίσκονται υπό προστασία, ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ισχύουν στα συγκεκριμένα κράτη για την προστασία του περιβάλλοντος παραβιάζονται, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων τους για αγροτικά προϊόντα και για ξυλεία. Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους σε χώρες όπως η Νιγηρία και οι Φιλιππίνες έχουν πλέον απομείνει μικρές εκτάσεις τροπικών δασών, ενώ σε χώρες όπως το Κογκό οποιαδήποτε πρόοδος σχετικά με την προστασία των δασών είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των ένοπλων συγκρούσεων. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, σε χώρες όπως η Βολιβία, η Βραζιλία, αλλά και η Γκάνα έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στις πρακτικές προστασίας των δασών.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αδυναμία των διαφόρων κρατικών φορέων να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική για την προστασία του επηρεάζουν βέβαια την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά απειλούν και την ύπαρξη άλλων ζωντανών οργανισμών.

Συγκεκριμένα, τα αποδημητικά πουλιά φαίνεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς μειώνεται συνεχώς ο αριθμός εκείνων που κατορθώνουν να επιβιώσουν και να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους από την Αφρική στην Ευρώπη.

Οι αιτίες

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν τη δραματική μείωση του αριθμού των αποδημητικών πουλιών, όμως θεωρούν ότι τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν σε παράγοντες όπως η καταστροφή των φυσικών πηγών, οι κλιματολογικές αλλαγές και η ανεξέλεγκτη χρήση εντομοκτόνων και άλλων χημικών προϊόντων. H Διεθνής Οργάνωση Προστασίας των Πτηνών δημοσίευσε μελέτη σχετικά με τη συμπεριφορά των πουλιών στην Ευρώπη, αλλά και εκείνων που αποδημούν. Πρόκειται για μια μελέτη που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και περιλαμβάνει πληροφορίες για τις συνήθειες των αποδημητικών και μη πτηνών που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οπως αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος, κ. Πολ Ντόναλντ, που συμμετείχε στην μελέτη, «τα πουλιά αυτά πετούν γύρω μας εδώ και τριάντα χρόνια και κανένας από εμάς δεν είχε ενδιαφερθεί γι’ αυτά και τις συνήθειές τους».

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη αποδεικνύουν ότι το ποσοστό των αποδημητικών πουλιών που φτάνουν στην Ευρώπη, διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα, όπως τα χελιδόνια και τα ωδικά πτηνά μειώνεται συνεχώς. Επιπλέον, 54 είδη πτηνών από τα 121 αποδημητικά που αναφέρονταν το 1970 έχουν μειωθεί, ή εξαφανιστεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γνωστού στη Βρετανία τρυποκάρυδου που τείνει να εξαφανιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή