Καμπούλ: φονικές οδομαχίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Οι χειρότερες οδομαχίες μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το 2001, ξέσπασαν, χθες, στην Καμπούλ, με αφορμή ένα τροχαίο που προκάλεσε αμερικανικό στρατιωτικό όχημα. Τουλάχιστον εννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα θύματα του τροχαίου και των αντιαμερικανικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν και που ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις σοβαρές επιπτώσεις της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα.

Τα πνεύματα είναι ήδη οξυμένα, καθώς κλιμακώνονται στο νότιο Αφγανιστάν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Ολα άρχισαν όταν ο οδηγός αμερικανικού φορτηγού έχασε τον έλεγχο του οχήματος -πιθανότατα εξαιτίας βλάβης στα φρένα- και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε άλλα δώδεκα οχήματα, που κινούνταν σε πολυσύχναστο δρόμο στα βόρεια της αφγανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν πέντε άτομα, ενώ άλλες πηγές μιλούν μόνο για έναν νεκρό. Το βέβαιο είναι ότι η σύγκρουση πυροδότησε την οργή πλήθους Αφγανών, που άρχισε να εκτοξεύει πέτρες εναντίον του αμερικανικού φορτηγού.

Απάντησαν με σφαίρες

Στην επίθεση οι Αμερικανοί στρατιώτες απάντησαν με σφαίρες, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν άλλα τέσσερα άτομα… Οι συμπλοκές επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την πόλη, καθώς το μαινόμενο πλήθος των διαδηλωτών, κραυγάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στον Καρζάι», άρχισε να πυρπολεί αυτοκίνητα, εστιατόρια, καταστήματα και φυλάκια της αστυνομίας. Ανταλλαγές πυροβολισμών αναφέρθηκαν στο τετράγωνο των διπλωματικών αποστολών της Καμπούλ, γεγονός που ανάγκασε τα Ηνωμένα Εθνη και την αμερικανική πρεσβεία να διατάξουν το προσωπικό να καταφύγει σε εγκαταστάσεις ασφαλείας.

Εως χθες το βράδυ δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών. Νοσοκομειακές πηγές, πάντως, επιβεβαίωσαν τον θάνατο επτά ατόμων -περιλαμβανομένου ενός παιδιού- και τον τραυματισμό άλλων 55. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για δέκα νεκρούς, εκφράζοντας οργή για την τακτική των Αμερικανών στρατιωτών, «που ήλθαν στο Αφγανιστάν για να κάνουν πρακτική στην σκοποβολή»… «Αυτοί οι δειλοί άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων, λες και είναι πρόβατα για σφαγή. Πρώτα μας πατούν με τα αυτοκίνητά τους και ύστερα μας πυροβολούν!», διαμαρτυρήθηκε ένας από τους διαδηλωτές.

Συνεχίζονται οι επιδρομές

Την ίδια ώρα, στον Νότο, συνεχιζόταν η εκστρατεία εξουδετέρωσης των ανταρτών. Κατά τις χθεσινές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 «ύποπτοι», ενώ τραυματίστηκαν πέντε Καναδοί στρατιώτες. Οι επιχειρήσεις εστιάστηκαν στην επαρχία Χέλμαντ, που μαζί με το γειτονικό Κανταχάρ αποτελούν τις κυριότερες εστίες έντασης. Λόγω αντιαμερικανικών διαδηλώσεων, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η χθεσινή επίσκεψη Καρζάι στο Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή