Οκτώ εκρήξεις με 33 νεκρούς στη Βαγδάτη

Οκτώ εκρήξεις με 33 νεκρούς στη Βαγδάτη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Καταιγισμός βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε χθες στην ιρακινή πρωτεύουσα, αφήνοντας στο πέρασμά του τουλάχιστον 33 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι εκρήξεις, οκτώ συνολικά, ξεκίνησαν αμέσως μετά τα ξημερώματα, ενώ από την πυροδότηση αυτοσχέδιου μηχανισμού σε δρόμο 80 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν δέκα σιίτες επιβάτες λεωφορείου, μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν Χαλκ, που αντιτίθενται στο καθεστώς της Τεχεράνης. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση κατηγόρησε χθες τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες για τη βομβιστική ενέργεια.

Λίγο αργότερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο, σταθμευμένο κοντά στο σουνιτικό τέμενος Αμπού Χανίφα, σκότωσε τουλάχιστον εννέα Ιρακινούς πολίτες και τραυμάτισε 25. Η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή, που το αυτοκίνητο όπου είχε τοποθετηθεί εξαερώθηκε κυριολεκτικά.

Στη συνοικία Καζιμίγια της βόρειας Βαγδάτης, η έκρηξη παγιδευμένου μικρού φορτηγού σκότωσε επτά ανθρώπους, στην είσοδο υπαίθριας αγοράς ρούχων. Σε άλλη βομβιστική ενέργεια, σταθμευμένο όχημα εξερράγη κοντά στο Πανεπιστήμιο Αλ Χαϊτάμ της Αζαμίγια στη βόρεια Βαγδάτη, σκοτώνοντας δύο πολίτες. Στην πλατεία Ταχαριγιάτ της πρωτεύουσας, η έκρηξη άλλου παγιδευμένου αυτοκινήτου, που είχε στόχο αμερικανική περίπολο, σκότωσε έναν άμαχο και τραυμάτισε άλλους εννέα. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS News ανακοίνωσε χθες ότι ένας ρεπόρτερ και ένας εικονολήπτης του σκοτώθηκαν, ύστερα από επίθεση ανταρτών.

Ερευνες για τη σφαγή στη Χαντίθα

Στο μεταξύ, τριγμούς προκαλεί στην Ουάσιγκτον η υπόθεση δολοφονίας άοπλων κατοίκων της πόλης Χαντίθα του Κεντρικού Ιράκ, από Αμερικανούς πεζοναύτες. Δύο ανεξάρτητες έρευνες διεξάγονται αυτή τη στιγμή γύρω από το περιστατικό, που έλαβε χώρα στα τέλη Νοεμβρίου και αφορά την εν ψυχρώ δολοφονία 24 πολιτών από πεζοναύτες, ενώ το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει κατηγορίες προσπάθειας συγκάλυψης της υπόθεσης. «Θα ήταν πρόωρο να κρίνω την έκβαση της υπόθεσης. Η υπόθεση της Χαντίθα, εφόσον αποδειχθεί, θα αποτελεί την εξαίρεση στην κατά τα άλλα άψογη στάση των δυνάμεών μας στο Ιράκ», είπε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Πέις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή