Στην Αγκυρα για εξηγήσεις ο πρέσβης της στη Γερμανία

Στην Αγκυρα για εξηγήσεις ο πρέσβης της στη Γερμανία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στην τουρκική πρωτεύουσα ανακλήθηκε για να δώσει εξηγήσει ο Τούρκος πρεσβευτής στο Βερολίνο, Μεχμέτ Αλί Ιρτιμτσελίκ, αφού δέχθηκε δημόσια επίπληξη από τον πρωθυπουργό Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη Γερμανία.

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη, Γερμανίδα υπήκοος γεννημένη στην Τουρκία διέκοψε την ομιλία του πρωθυπουργού, ρωτώντας τον γιατί η τουρκική πρεσβεία αρνείται να της χορηγήσει τουρκικό διαβατήριο, εφόσον δεν αφαιρέσει την ισλαμική μαντίλα της για τη φωτογραφία.

«Με μαντίλα στην πρεσβεία»

Ο Ερντογάν στράφηκε, εμφανώς οργισμένος, στον πρεσβευτή Ιρτιμτσελίκ και τον ρώτησε εάν αυτό αληθεύει. Καθώς το κοινό επευφημούσε την τολμηρή Τουρκάλα, ο πρέσβης Ιρτιμτσελίκ εξήγησε στον πολιτικό του προϊστάμενο ότι η πρεσβεία εφαρμόζει απλώς προεδρικό διάταγμα της Αγκυρας, το οποίο ορίζει ότι στις φωτογραφίες διαβατηρίων γυναικών, το πρόσωπό τους πρέπει να φαίνεται καθαρά, για λόγους ασφαλείας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε με έντονο ύφος στον πρέσβη Ιρτιμτσελίκ ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη τέτοιου προεδρικού διατάγματος. «Οι πολίτες της χώρας μου έχουν δικαίωμα να εισέρχονται στην πρεσβεία μας με μαντίλα. Εάν, όντως, υπάρχει τέτοιο προεδρικό διάταγμα, θα φροντίσω να λάβεις νέο και ανανεωμένο», είπε με οργίλο ύφος ο κ. Ερντογάν.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, Αλί Ριζά Γκιουλτσισέκ, κατέθεσε χθες επερώτηση στη Βουλή ζητώντας να μάθει εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός συνηθίζει να «κατσαδιάζει» τους πρεσβευτές της χώρας, αμφισβητώντας ευθέως αυτό το δικαίωμα του Ερντογάν.

Ο Ιρτιμτσελίκ, που επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Γκιουλ, αλλά και με τον πρόεδρο της χώρας, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ, τελεί υπό παραίτηση σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή