Συνομιλίες ξανά με την «τρόικα» προτείνει το Ιράν

Συνομιλίες ξανά με την «τρόικα» προτείνει το Ιράν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα συμφιλίωσης προς τη Δύση απέστειλε χθες η Τεχεράνη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ακόμη και να συνομιλήσει γι’ αυτό με την Ουάσιγκτον, αν και υπό την προϋπόθεση ότι ο Λευκός Οίκος θα αλλάξει συμπεριφορά απέναντί της.

Δηλώσεις Μοτακί

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε αμέσως τις διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή τρόικα», δήλωσε χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουχέρ Μοτακί από τη Μαλαισία, όπου παρακολούθησε συνάντηση των μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Παράλληλα, ο κ. Μοτακί άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών με την Ουάσιγκτον, εάν και υπό τον όρο ότι αυτή θα αλλάξει συμπεριφορά. «Προς το παρόν, έχουμε αναστείλει τις απευθείας συνομιλίες (με τις ΗΠΑ). Επειτα από μια αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να το ξανασκεφθούμε», είπε ο Ιρανός υπουργός, προσθέτοντας ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με οποιονδήποτε, αρκεί να μην τίθενται προϋποθέσεις.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία επεξεργάζονται πακέτο εμπορικών και άλλων κινήτρων, με το οποίο ευελπιστούν ότι θα δελεάσουν το Ιράν, ώστε να αναστείλει την επίμαχη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου – η οποία μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας. Ο Χαβιέ Σολάνα δήλωσε χθες ότι αν η Τεχεράνη αποδεχθεί τις ευρωπαϊκές προτάσεις θα «αποδείξει» τις πραγματικές της προθέσεις, όσον αφορά τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Αν τις απορρίψουν για μια ακόμη φορά, είπε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκουν δεν είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας, αλλά κάτι παραπάνω. Ο Σολάνα επιβεβαίωσε ότι αύριο στη Βιέννη, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία θα δώσουν την οριστική έγκρισή τους στο ευρωπαϊκό πακέτο προτάσεων, το οποίο εν συνεχεία θα τεθεί ενώπιον της Τεχεράνης από την «τρόικα». Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θεωρούν ότι το «πάγωμα» της διαδικασίας εμπλουτισμού αποτελεί την «καλύτερη αντικειμενική» απόδειξη των πραγματικών προθέσεων της Τεχεράνης, ενώ οι ΗΠΑ υποψιάζονται ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει μυστικά πυρηνικά όπλα.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι είδους προτάσεις θα είναι. Δεν τις έχουμε δει ακόμη. Πρέπει να υποβληθούν, ώστε να μελετηθούν και θα δούμε τι μπορεί να ακολουθήσει», δήλωσε χθες ο Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να αμφισβητεί τη διάθεση της Τεχεράνης να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Νομίζω ότι υπάρχει ένα συνεχές εμπρός – πίσω μαζί τους. Νομίζω ότι η θέση μας είναι πολύ σαφής», δήλωσε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ντάνα Περίνο. Η ιρανική κρίση, εν όψει και της κρίσιμης συνάντησης των «Εξι» αύριο στη Βιέννη, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου Μπους με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη διπλωματική άρση του αδιεξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή