Ο Ομπραντόρ ζητεί τώρα νέα καταμέτρηση

Ο Ομπραντόρ ζητεί τώρα νέα καταμέτρηση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να βυθιστεί το Μεξικό σε βαθιά πολιτική κρίση, καθώς ο αριστερός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, ζήτησε χθες ανακαταμέτρηση των ψήφων και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καλέσει τους οπαδούς του σε μαζικές κινητοποιήσεις αμφισβητώντας την εγκυρότητα του αποτελέσματος των εκλογών. Ο λόγος είναι ότι τα πρώτα αποτελέσματα τον φέρουν να υπολείπεται του αντιπάλου και υποψηφίου της κυβερνητικής συντηρητικής παράταξης, Φελίπε Καλντερόν, κατά μόλις 400.000 ψήφους, ενώ ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχουν καταμετρηθεί περί τα τρία εκατομμύρια ψήφοι. Κι ενώ οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ανακηρύξει νικητή των εκλογών, το χρηματιστήριο και το νόμισμα της χώρας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη αντανακλώντας την αισιοδοξία των αγορών που προεξοφλούν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον υπέρμαχο της δημοσιονομικής αυστηρότητας Καλντερόν.

Διεκδικεί τη νίκη

Ο συντηρητικός υποψήφιος και πρώην υπουργός Ενέργειας Φελίπε Καλντερόν έσπευσε μάλιστα να δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Formula ότι «ο κόσμος έχει δίκιο και οι αγορές έχουν δίκιο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ήδη νικητής των εκλογών. Στην ίδια συνέντευξη πρόσθεσε ότι το Μεξικό πρέπει να στραφεί στο μέλλον, καθώς «τα προβλήματα είναι μεγάλα, αλλά το Μεξικό είναι μεγαλύτερο από τα προβλήματα».

Αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Την ίδια στιγμή, όμως, ο αριστερός υποψήφιος επικαλείται τις εκτιμήσεις των αρμόδιων για τις εκλογές αρχών που έχουν υπολογίσει το σύνολο των ψήφων σε 41 με 42 εκατομμύρια, ενώ η αρχική καταμέτρηση από το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Ινστιτούτο του Μεξικού αφορούσε μόλις 38 εκατομμύρια ψήφους. Ενδεικτική ήταν η δήλωσή του ότι «κατά συνέπεια η αρχική καταμέτρηση του Ινστιτούτου είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε». Διατηρώντας τους επινίκιους τόνους υπογράμμισε ότι έχει δέσμευση προς τους πολίτες να υπεραμυνθεί της βούλησης εκατομμυρίων Μεξικανών και υποσχέθηκε να κάνει χρήση «κάθε νόμιμου μέσου». Αναρωτήθηκε τέλος πώς είναι δυνατόν να έχει αποσπάσει το κόμμα του τις 155 από τις 300 εκλογικές περιφέρειες, χωρίς να έχει κερδίσει την προεδρία. Οπως άλλωστε τόνισε ο Χεσούς Ορτέγκα, εκλογικός σύμβουλος του Ομπραντόρ, σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριστερός υποψήφιος θα απαιτήσει ανακαταμέτρηση «ψήφο προς ψήφο». Μέλη του κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης του Ομπραντόρ ισχυρίζονται πως έχουν ενδείξεις ότι σημειώθηκαν ατασθαλίες κατά την πρώτη καταμέτρηση προκειμένου να ευνοηθεί το κόμμα της Εθνικής Δράσης του Καλντερόν και του προέδρου, Βιτσέντε Φοξ. Η ανακαταμέτρηση θα αρχίσει σήμερα και ενδέχεται να διαρκέσει ημέρες.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εκλογικού Ινστιτούτου Λούις Κάρλος Ουγκάλδε δήλωσε ότι τυχόν ατασθαλίες κατά την πρώτη καταμέτρηση θα εξετασθούν διεξοδικά από τους αρμοδίους.

Τα τελευταία στοιχεία, αργά χθες το βράδυ, έφεραν καταμετρημένο το 98,45% των εκλογικών κέντρων και τον Καλντερόν να αποσπά το 36,38% των ψήφων και να προηγείται κατά μία μονάδα του Ομπραντόρ που έλαβε το 35,34% των ψήφων. Με απόσταση ακολουθεί ο Ρομπέρτο Μαντράτσο με το 21,57% των ψήφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή