Σχέδιο της Αλ Κάιντα για «εισβολή» στη βρετανική MI5

Σχέδιο της Αλ Κάιντα για «εισβολή» στη βρετανική MI5

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποστηρικτές της Αλ Κάιντα προσπάθησαν να ενταχθούν στη ΜΙ5 (βρετανική υπηρεσία εσωτερικής αντικατασκοπίας), εκμεταλλευόμενοι την προσπάθεια της υπηρεσίας να στρατολογήσει νέους πράκτορες από διαφορετικά υπόβαθρα (π.χ. αραβικής καταγωγής) προκειμένου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της, αποκάλυψαν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αριθμός επίδοξων «εισβολέων» ανακαλύφθηκε κατά τη διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων, μετά την υποβολή αιτήσεων, και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας εν μέσω μιας μεγάλης προσπάθειας στρατολόγησης της ΜΙ5 για την πρόσληψη 400 πρακτόρων από 100.000 υποψηφίους. Το προσωπικό της υπηρεσίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% τα επόμενα δύο χρόνια και να ανέλθει σε 3.500 πράκτορες, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς θα ασχολούνται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ομως, την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής που επιβλέπει τη ΜΙ5 προειδοποίησαν για τους κινδύνους που απορρέουν από την πρόσληψη τόσο πολλών νέων πρακτόρων.

Ταυτοχρόνως, τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ, Πίτερ Κλαρκ, ισχυρίστηκε ότι η υπηρεσία απέτρεψε τέσσερις μεγάλες συνωμοσίες μετά την 7η Ιουλίου του 2005 (ημερομηνία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο). Ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής Κλαρκ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι άνδρες του λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες από ποτέ για τρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο μαζικές δολοφονίες. Οπως είπε, η υπηρεσία λαμβάνει μέρος σε περισσότερες από 70 επιχειρήσεις στη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να αποτρέψει τρομοκρατικές απειλές. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου και ο κ. Κλαρκ δήλωσε ότι ακόμη και σήμερα θα μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες κατά προσώπων που γνώριζαν τα σχέδια των τεσσάρων τρομοκρατών που σκότωσαν 56 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 700. Επιπλέον, ο κ. Κλαρκ αποκάλυψε μερικά ακόμη στοιχεία που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Εξήντα άνθρωποι περιμένουν να δικαστούν κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, στους 41 από αυτούς οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μετά την 7η Ιουλίου. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους είναι Βρετανοί και οι επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανησυχούν ιδιαίτερα λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Ενας είναι μόνο 16 ετών. Μία από τις τρομοκρατικές απειλές που αποτράπηκε περιελάμβανε τη χρήση δηλητηρίων. Ο κ. Κλαρκ αποκάλυψε ότι η έρευνα για τις επιθέσεις στο Λονδίνο βρίσκεται στο στάδιο όπου οι αστυνομικοί προσπαθούν να ανασυνθέσουν τη ζωή και τις κινήσεις των τεσσάρων βομβιστών κατά τους μήνες πριν από την επίθεση. «Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε αποδεικτικά στοιχεία γι’ ανθρώπους που γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή