Πρόσκληση σε μονομαχία στην TV

Πρόσκληση σε μονομαχία στην TV

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ του προέδρου του Ιράν κ. Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ και του Αμερικανού ομολόγου του κ. Τζορτζ Μπους, λίγες ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση του OHE στη Νέα Υόρκη και ενώ η Τεχεράνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή κυρώσεων για το θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Την Τρίτη ο κ. Μπους αποκάλεσε τους ηγέτες του Ιράν «τυράννους» εξίσου επικίνδυνους με την Αλ Κάιντα και χθες ο Ιρανός πρόεδρος απάντησε προκαλώντας ξανά τον κ. Μπους σε τηλεοπτική μονομαχία ενώπιον της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια πρόταση είχε επαναλάβει στα τέλη Αυγούστου όταν ο Λευκός Οίκος την απέρριψε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Τεχεράνη προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μακριά από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στα Ηνωμένα Εθνη

«Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί δεν θα κρυφτούν από ένα τέτοιο ντιμπέιτ που αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επικράτηση της ειρήνης», είπε ο Ιρανός πρόεδρος. «Προτείναμε την τηλεοπτική μονομαχία», συνέχισε ο κ. Αχμεντινετζάντ σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, «για να τονίσουμε ότι η περίοδος του εκφοβισμού τελείωσε, αλλά οι ψεύτικοι υπερασπιστές της δημοκρατίας την απέφυγαν εξαιτίας της υπεροψίας τους και της έλλειψης λογικής».

Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου του Ιράν έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας σε θρησκευτική συνδιάσκεψη στην οποία ο κ. Αχμεντινετζάντ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι η κατάλληλη τοποθεσία για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής μονομαχίας με τον κ. Μπους, διότι οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορεί να την παρακολουθήσει χωρίς λογοκρισία. Μάλιστα ο κ. Αχμεντινετζάντ δήλωσε ότι ο ομόλογός του μπορεί να φέρει και τους συμβούλους του. «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε πως θα επιτύχουμε στον κόσμο δικαιοσύνη, ειρήνη, φιλία και πως θα απαλείψουμε τη βία και τις απειλές», είπε ο Ιρανός πρόεδρος αναφερόμενος στα θέματα που θα ήθελε να συζητήσει με τον κ. Μπους στην τηλεοπτική μονομαχία. Μια ημέρα νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα αποτελεί θανάσιμη απειλή για τον αμερικανικό λαό και θα εκβιάζει τον ελεύθερο κόσμο. «Δεν θα επιτρέψω να συμβεί αυτό», δήλωσε ο κ. Μπους κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την τρομοκρατία. «Και κανείς μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να το επιτρέψει». «Το πρόβλημά σας είναι ότι νομίζετε πως τα πυρηνικά και χημικά σας όπλα θα σας κρατήσουν στην εξουσία. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι η ρίζα όλων των πολέμων και των προκαταλήψεων», είπε χθες ο κ. Αχμεντινετζάντ.

Η λεκτική μονομαχία μεταξύ των δύο προέδρων σημειώνεται, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει στο Ιράν κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι αποτελεί κάλυψη για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. H Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι σκοπός της είναι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Μαχητικό αεροπλάνο

Τέλος, χθες το Ιράν παρουσίασε κατά τη διάρκεια μεγάλης στρατιωτικής άσκησης το πρώτο ιρανικό μαχητικό αεροπλάνο, το οποίο έχει την ονομασία «Σαεγκέ» και είναι παρόμοιο με το αμερικανικό F-18, «αλλά ισχυρότερο», σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση. Το αεροσκάφος που κατασκευάστηκε στο Ιράν είναι μονοθέσιο και μεταδόθηκαν εικόνες του κατά τη φάση της απογείωσης και ενώ έριχνε δύο πυραύλους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα να ρίχνει πυραύλους και βόμβες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή