Βόμβες φωσφόρου έριξαν οι Ισραηλινοί στον Λίβανο

Βόμβες φωσφόρου έριξαν οι Ισραηλινοί στον Λίβανο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Ολμερτ επιβεβαίωσε χθες τις καταγγελίες για εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στον Λίβανο. «Ο στρατός διαθέτει πυρομαχικά φωσφόρου, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Χεζμπολάχ, σε διαφορετικές μορφές», παραδέχτηκε χθες ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της ισραηλινής κυβέρνησης, Γιακόβ Εντρί. Ο τελευταίος απέφυγε να διευκρινίσει αν ο ισραηλινός στρατός προέβη σε ρίψη βομβών φωσφόρου, όπως έχει καταγγείλει η λιβανική κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι τα πυρομαχικά αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκαν εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του εξαιρετικά εύφλεκτου λευκού φωσφόρου εναντίον αμάχων ή κατοικημένων περιοχών απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την απόρριψη της γαλλικής έκκλησης για τερματισμό της πρακτικής των παραβιάσεων του λιβανικού εναέριου χώρου από την κυβέρνηση του Εχούντ Ολμερτ, ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν χθες εικονικές επιδρομές πάνω από τη Βηρυτό. «Πρόκειται για την πλέον εντατική εικονική επιδρομή από τη λήξη του πολέμου», ανακοίνωσε η αστυνομία της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Προχθές, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Αμίρ Πέρετς, είχε απορρίψει την έκκληση της Γαλλίδας ομολόγου του, Μισέλ Αγιό Μαρί, για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου, επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών περί εντατικοποίησης της προσπάθειας εξοπλισμού της Χεζμπολάχ. «Οι πτήσεις των ισραηλινών μαχητικών θα συνεχιστούν μέχρι η κυβέρνηση του Λιβάνου να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ», τόνισε ο κ. Πέρετς.

Οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Γαλλίας, η οποία διοικεί την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο. Το Σάββατο, μάλιστα, η κ. Αγιό Μαρί χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνη» την πρακτική των παραβιάσεων και προειδοποίησε ότι οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης «μπορεί να εκλάβουν τις εικονικές επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών ως επιθετικές ενέργειες και ν’ ανοίξουν πυρ, θεωρώντας εαυτούς σε θέση αυτοάμυνας».

Τέλος, το κόμμα της ισραηλινής ακροδεξιάς «Ισραήλ Μπεϊτινού» του Αβιγκντορ Λίμπερμαν, το οποίο είχε καταλάβει 11 έδρες στις εκλογές του Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες ότι επετεύχθη συμφωνία για την ένταξή του στον κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Ολμερτ. Ο κ. Λίμπερμαν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε απαιτήσει την καθαίρεση των αραβικής καταγωγής μελών της Κνεσέτ που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο του Λιβάνου.

Επιδρομή με 7 νεκρούς

Επτά, τουλάχιστον, Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Παλαιστινιακές πηγές, μάλιστα, ανέφεραν ότι στους νεκρούς συγκαταλέγεται και o Ατα Σιντάρι, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιδρομή εναντίον ενόπλων, οι οποίοι προετοίμαζαν επίθεση με αυτοσχέδιες ρουκέτες. Την ίδια στιγμή και ενώ ένας ακτιβιστής της Φατάχ έπεσε προχθές νεκρός από τα πυρά κουκουλοφόρων στην Μπέιτ Λάχια, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισμαήλ Χανίγια, εξήρε την υπομονή των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στα δεινά της κατοχής και του οικονομικού αποκλεισμού. «Αλλοι λαοί θα είχαν υποκύψει, αλλά εμείς επιμένουμε με στόχο την απελευθέρωση», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή