Ανανέωσαν τη δέσμευση για ενότητα

Ανανέωσαν τη δέσμευση για ενότητα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σεβασμό των ελευθεριών του ανθρώπου -ιδιαιτέρως αυτών που άπτονται της θρησκευτικής πίστης- σε ολόκληρο τον κόσμο ζήτησαν με κοινή τους δήλωση, από το Φανάρι, ο Παπάς Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στέλνοντας σαφές μήνυμα προς Ε.Ε. και Αγκυρα. Στη διακήρυξη που υπέγραψαν, στην αίθουσα του Πατριαρχικού Θρόνου, οι δύο Προκαθήμενοι καλούν Ρωμαιοκαθολικούς και Ορθοδόξους να αναλάβουν από κοινού δράση υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αξιολογήσαμε θετικά την πορεία προς τη διαμόρφωση της Ε.Ε.», επισημαίνουν Βενέδικτος και Βαρθολομαίος και τονίζουν: «Οι πρωταγωνιστές της μεγάλης αυτής προσπάθειας ασφαλώς θα λάβουν υπόψη όλα όσα άπτονται του ανθρωπίνου προσώπου και των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων του, ιδίως τη θρησκευτική ελευθερία, η οποία είναι απόδειξη και εγγύηση του σεβασμού κάθε άλλης ελευθερίας. Σε κάθε πρωτοβουλία ένωσης πρέπει να προστατεύονται οι μειονότητες με τις πολιτισμικές παραδόσεις και τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητές τους». Οι δύο Προκαθήμενοι σημειώνουν ότι στην Ευρώπη, Ρωμαιοκαθολικοί και Ορθόδοξοι οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη διαφύλαξη των χριστιανικών ριζών, παραδόσεων και αξιών, «ώστε να διασφαλίσουμε τον σεβασμό της ιστορίας και να συμβάλουμε επίσης στον πολιτισμό της μελλοντικής Ευρώπης και στην ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων σε όλα τα επίπεδα».

Στη διακήρυξη τονίζεται το ενδιαφέρον των δύο πνευματικών ηγετών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στα σημεία του πλανήτη όπου κυριαρχούν οι πόλεμοι, η τρομοκρατία και η πείνα. «Ιδιαίτερα στρέφουν το βλέμμα τους στη Μέση Ανατολή, τον τόπο όπου έζησε ο Κύριος και όπου ζουν χριστιανοί εδώ και τόσους αιώνες και τονίζουν την ανάγκη αποκαταστάσεως της ειρήνης στην περιοχή». Σε ό,τι αφορά την «αδελφική συνάντηση των δύο Αρχηγών Εκκλησιών ανανεώνει τη δέσμευσή τους να εργασθούν για την αποκατάσταση της πλήρους ενότητας μεταξύ των δύο Εκκλησιών».

Η επίσημη επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, στο κέντρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι σαφές ότι δημιουργεί νέα δυναμική στην επικοινωνία και τον διάλογο ανάμεσα στους δύο «πνεύμονες» του Χριστιανισμού. Ο Βενέδικτος επανεβεβαίωσε τη σταθερή θέση των προκατόχων του Ιωάννη ΚΓ΄, Παύλου ΣΤ΄ και Ιωάννη Παύλου Β΄ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει σε πνευματικό επίπεδο την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της. Αποτελεί δε τον βασικό συνομιλητή του Βατικανού και επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Θεολογικό διάλογο. Ταυτόχρονα, με την αδελφική επίσκεψή του στο Φανάρι στήριξε το -ενίοτε- πανταχόθεν βαλλόμενο Πατριαρχείο το οποίο καθημερινά βιώνει την αμφισβήτηση της οικουμενικότητάς του καθώς και τους ασφυκτικούς περιορισμούς από το τουρκικό βαθύ κράτος. Χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αμφισβήτησε εκ νέου την οικουμενικότητα του «ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναρίου». Με την κίνηση αυτή επιβεβαίωσε την απόσταση που χωρίζει την ευρωπαϊκή φρασεολογία της Αγκυρας από τις οθωμανικές πρακτικές που ακολουθεί ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προσπάθεια των Αρχών να κλείσουν το γραφείο Τύπου που από κοινού λειτουργούσαν Φανάρι και Βατικανό, η αντίδρασή τους στα πανό και τις ταυτότητες που έφεραν τον τίτλο «Οικουμενικό Πατριαρχείο» καθώς και τα εμπόδια που έφεραν στους πιστούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία χθες στον Πατριαρχικό Ναό είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ισως γι’ αυτό, Βαρθολομαίος και Βενέδικτος, στον εξώστη του Πατριαρχείου απ’ όπου ευλόγησαν τους πιστούς, ένωσαν τα χέρια τους σε μια γροθιά, θέλοντας να δείξουν προς όλους την αλληλεγγύη των δύο Εκκλησιών.

Λίγο νωρίτερα, ο Πάπας παρέστη στη Θεία Λειτουργία που ετελέσθη προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος τόνισε: «Ομολογούμεν εν λύπη ότι δεν δυνάμεθα εισέτι να τελώμεν τα ιερά μυστήρια ηνωμένοι και προσευχόμεθα διά την ημέραν, καθ’ ην η μυστηριακή αυτή ενότης θα πραγματοποιηθή εν τη πληρότητι αυτής… Η Λειτουργία μας διδάσκει να διευρύνωμεν τον ορίζοντα και το όραμα ημών». Από την πλευρά του ο Πάπας επανέλαβε ότι Ρώμη και Κωνσταντινούπολη είναι αδελφές Εκκλησίες. «Η παρουσία μας ανανεώνει τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για πλήρη ενότητα», είπε ο Βενέδικτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή