Διπλωματική προσέγγιση Ιράν και Συρίας

Διπλωματική προσέγγιση Ιράν και Συρίας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αποχώρηση χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα και διπλωματική προσέγγιση Συρίας και Ιράν. Αυτή είναι επιγραμματικά η φιλοσοφία της έκθεσης για το Ιράκ του διδύμου Μπέικερ – Χάμιλτον (Ομάδα Μελέτης για το Ιράκ), που ανέλαβε να διερευνήσει τη σημερινή κατάσταση στην αιμάσσουσα περιοχή της Μέσης Ανατολής και να διατυπώσει βιώσιμες προτάσεις απεγκλωβισμού της Ουάσιγκτον από τον εφιάλτη του εμφυλίου πολέμου.

Να φύγουν 15 ταξιαρχίες

Η υλοποίηση, ωστόσο, του συγκεκριμένου σχεδίου, για το οποίο μάλιστα η επιτροπή θα ζητήσει να εφαρμοστεί αυτούσιο, θα σημάνει μια εντυπωσιακή αλλαγή στην πολιτική του προέδρου Μπους, ο οποίος είναι αμφίβολο αν προτίθεται να την υλοποιήσει. Μιλώντας χθες στην Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρόεδρο Μαλικί, ο κ. Μπους δήλωσε ότι «η επιχείρηση μιας ευγενικής εξόδου δεν είναι ρεαλιστική».

Η έκθεση, επισήμως τουλάχιστον, θα παραδοθεί στον Αμερικανό πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα. Ηδη, όμως οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσιεύουν λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα δέκα μέλη της ερευνητικής ομάδας και προτείνει τη σταδιακή αποχώρηση των 15 ταξιαρχιών που σήμερα βρίσκονται στο Ιράκ, χωρίς να θέτει ωστόσο σαφές χρονοδιάγραμμα γι’ αυτή την αποχώρηση.

Οπως σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», πρόκειται για ένα συμβιβασμό μεταξύ της γνωστής θέσης του προέδρου Μπους, που δεν επιθυμεί χρονοδιαγράμματα, και της σαφούς τοποθέτησης της επιτροπής, που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για μια επ’ αόριστον παραμονή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Αντίθετος με την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος εμφανίζεται και ο πρώην πρόεδρος Κλίντον.

Στην έκθεση, η οποία διέρρευσε εν μέσω της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας στο Ιράκ, αναφέρεται ότι ο Μπους προτίθεται να ζητήσει την έναρξη της στρατιωτικής αποχώρησης σχετικά σύντομα και αυτό το «σχετικά σύντομα» τοποθετείται κάπου στον καινούργιο χρόνο. Ωστόσο, πουθενά στο κείμενο δεν γίνεται σαφές αν οι 15 ταξιαρχίες θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ ή θα μετακινηθούν σε βάσεις εντός του ιρακινού εδάφους ή το πολύ σε γειτονικές χώρες.

Στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ άφηναν να εννοηθεί ότι τόσο ο Μπέικερ όσο και ο Χάμιλτον δεν θα δεχθούν αλλοιώσεις στο κείμενό τους και ότι θα απαιτήσουν να εφαρμοστεί κατά γράμμα.

Αποστολή 4 ταγμάτων

Κι ενώ η επιτροπή προετοιμάζει το έδαφος για την έναρξη της αποχώρησης, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμύνης στην Ουάσιγκτον δηλώνουν ότι το Πεντάγωνο επεξεργάζεται σχέδια για την αποστολή τεσσάρων επιπλέον ταγμάτων στο Ιράκ στις αρχές του 2007 και ορισμένα από αυτά τα τάγματα θα στρατοπεδεύσουν στη Βαγδάτη. Οι μονάδες αυτές θα αναλάβουν την υποστήριξη άλλων μάχιμων ομάδων, ωστόσο η ακριβής αποστολή τους παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Αγνοούν τον Μπλερ

Δήλωση -έκπληξη εκ μέρους αναλυτού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εις βάρος του απερχόμενου Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του μηδαμινού επηρεασμού της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών από το Λονδίνο. Οπως σημειώνουν οι βρετανικοί «Τάιμς», ο Κένταλ Μάιερς μιλώντας ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στην Ουάσιγκτον, στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, για τον ρόλο της Βρετανίας ως γέφυρας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, δήλωσε ότι «η γέφυρα εξαφανίστηκε από μπροστά μας». Για να προσθέσει ότι η σχέση Μπλερ – Μπους είναι «εντελώς μονόπλευρη» και ότι οι Βρετανοί δεν μπορούν να επηρεάσουν την αμερικανική πολιτική, «εμείς τους αγνοούμε και δεν δίνουμε δεκάρα – είναι μια δυσάρεστη υπόθεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή