Η θρησκευτική εναλλακτική πρόταση που προωθεί ο Βενέδικτος

Η θρησκευτική εναλλακτική πρόταση που προωθεί ο Βενέδικτος

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο μήνες, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ προκάλεσε την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, όταν περιέγραψε τα διδάγματα του προφήτη Μωάμεθ ως «διαβολικά και απάνθρωπα». Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία ο Ποντίφικας φάνηκε πρόθυμος να αποφύγει την αντιπαράθεση και να επιδιώξει διπλωματική προσέγγιση στο Ισλάμ. Πράγματι, η έκκλησή του για «διάλογο και κατανόηση μεταξύ των θρησκειών», αλλά και η αρση των αντιρρήσεών του για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ερμηνεύτηκαν ευρέως ως χειρονομία καλής θέλησης.

Κύριος στόχος της επίσκεψης, όμως, δεν ήταν να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ χριστιανοσύνης και Ισλάμ. Αντιθέτως, ο Βενέδικτος μετέβη στην Τουρκία για να αναπτύξει σχέσεις με το Ισλάμ και την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την ελπίδα ότι θα πείσει αμφότερες τις πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις του μαζί του και να υπερνικήσουν την εκκοσμίκευση.

Επιθυμία του είναι να εγκαινιάσει μια νέα θρησκευτική αναγέννηση στην Ευρώπη που θα αντιτίθεται τόσο στον κοσμικό όσο και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Ο Ποντίφικας αντιτίθεται στην κοσμική ιδεολογία, επειδή είναι απόλυτη και αυθαίρετη. Στο όνομα της ουδετερότητας έναντι των αξιών, η κοσμική ιδεολογία εξαλείφει κάθε αντίπαλη άποψη. Αρνούμενη την ύπαρξη της ηθικής πραγματικότητας καθιστά την αυτοεπιβεβαίωση το μέτρο όλων των πραγμάτων. Η κοινωνική ζωή περιορίζεται στη διαμάχη προσωπικών συμφερόντων, μια διαδικασία στην οποία ο ισχυρότερος πάντα νικά. Η θρησκευτική εναλλακτική πρόταση του Βενέδικτου δεν έχει σχέση με τον θεοκρατικό αυταρχισμό. Ο Πάπας θέλει να απαγκιστρώσει την Εκκλησία από το κράτος, αλλά χωρίς να χωρίσει τη θρησκεία από την πολιτική, διότι μόνο μια θρησκεία ελεύθερη από την κρατική εποπτεία μπορεί να σώσει τον σύγχρονο πολιτισμό από τον εαυτό του. Η πραγματική αποστολή του Πάπα στην Τουρκία είναι να ενώσει όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες στη μάχη εναντίον ενός μαχητικού και αυτοκαταστροφικού κοσμικού πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή