Και η Ιαπωνία αποκτά υπουργείο Αμυνας…

Και η Ιαπωνία αποκτά υπουργείο Αμυνας…

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Με αφορμή την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζήτησε χθες από τις αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις να «δώσουν το παράδειγμα» και να υπογράψουν την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Την ίδια στιγμή, η Βουλή της Ιαπωνίας κατέρριψε, για πρώτη φορά από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα ταμπού, ψηφίζοντας τη δημιουργία υπουργείου Αμυνας.

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Κάτω Βουλή και που στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστεί από την Ανω Βουλή, αποφασίστηκε η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αμυνας σε υπουργείο Αμυνας και του επικεφαλής της σε υπουργό. Ηταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού, που υποσχέθηκε να κάνει την Ιαπωνία «φυσιολογικό κράτος». Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.

Αποστολές στο εξωτερικό

Το νομοσχέδιο προσθέτει στην αποστολή των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων και «δραστηριότητες στο εξωτερικό». Επειδή η Ιαπωνία είχε απαρνηθεί τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών, ο στρατός της δεν επιτρεπόταν να βγει από τα σύνορα, ενώ οι πρόσφατες αποστολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θεωρήθηκαν «έκτακτες». Παράλληλα, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε χθες ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Ιαπωνίας. «Από καθαρά θεωρητική σκοπιά, ένας μικρός αριθμός πυρηνικών όπλων για σκοπό αυτοάμυνας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα», δήλωσε ο Ασο. «Εχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε πυρηνικά όπλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε αμέσως, για να τα έχουμε στην κατοχή μας», προσέθεσε.

Στο Τόκιο βρέθηκε χθες και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, για συζητήσεις σχετικά με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. «Αυτό το συμβάν υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη καθολικής απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών», είπε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ. «Για να αλλάξει το κλίμα, οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν το παράδειγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή