Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές, αλλά κανένα μέτρο

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές, αλλά κανένα μέτρο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, όσον αφορά την ανίχνευση ραδιενεργού υλικού σε αεροσκάφη του βρετανικού αερομεταφορέα British Airways, τα οποία είχαν εκτελέσει πτήσεις και στη χώρα μας. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς φορείς, ανακοίνωσαν ότι έως ότου διασαφηνιστεί η κατάσταση δεν κρίνεται σκόπιμη η λήψη μέτρων, καθώς οι ανακοινώσεις των βρετανικών αρχών είναι καθησυχαστικές.

Σαράντα πτήσεις προς την Αθήνα

Σημειώνεται ότι από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου δύο αεροσκάφη της εταιρείας, στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενεργό υλικό, πραγματοποίησαν 40 πτήσεις από το Λονδίνο προς την Αθήνα, μεταφέροντας συνολικά 6.500 χιλιάδες επιβάτες εκ των οποίων 1.500 ήταν Ελληνες. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΕΕ) ενημερώνει ότι όσοι επιβάτες των πτήσεων θελήσουν πρόσθετες πληροφορίες μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 210-65.06.714 και 210-65.06.803.

Ως «σοβαρή» χαρακτήρισε την υπόθεση ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος δήλωσε «έχουμε ζητήσει από την British Airways να μας δώσει τα στοιχεία, να δούμε κι εμείς πού εντοπίζονται τα ραδιενεργά χαρακτηριστικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το συμβάν».

Μιλούν για πολώνιο 210

Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΕΕ) και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το οποίο ωστόσο στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για το ραδιενεργό πολώνιο 210. Ο πρόεδρος του Κέντρου, κ. Παναγιώτης Ευσταθίου, διευκρίνισε στην «Κ» πως οι βρετανικές αρχές ανεπισήμως αναφέρουν ότι ενδεχομένως πρόκειται για πολώνιο. «Εν πάση περιπτώσει», τονίζει, «περιμένουμε κι εμείς τις επίσημες ανακοινώσεις».

Οπως είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Ιωάννης Δατσέρης, το πολώνιο είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό, ανάλογα με την ποσότητα και τη μορφή που έχει. Το μέγιστο όριο ασφαλείας του πολωνίου σε καθαρή μορφή είναι τα 7 picograms (κάθε picogram είναι ένα εκατομμυριοστό του μιλιγκράμ), ενώ ποσότητα λίγο μικρότερη από ένα μιλιγκράμ πολωνίου είναι θανατηφόρα.

Η συμπεριφορά των Βρετανών

Ο κ. Ιωάννης Δατσέρης εκφράζει τον προβληματισμό του όσον αφορά τη στάση των Βρετανών και τονίζει, «με ξενίζει η συμπεριφορά των βρετανικών αρχών καθώς δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει το είδος και την ποσότητα του ραδιενεργού υλικού που ανιχνεύθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή