«Ταραχοποιοί» πράκτορες πίσω από το φόνο Λιτβινένκο;

«Ταραχοποιοί» πράκτορες πίσω από το φόνο Λιτβινένκο;

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Αποσταθεροποιητικά στοιχεία» στους κόλπους της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, FSB, ενδέχεται, σύμφωνα με υποψίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, να σχεδίασαν τη δολοφονία του πρώην πράκτορα, Αλεξάντρ Λιτβινένκο, η υπόθεση του οποίου έχει προκαλέσει πρωτοφανή αναστάτωση στη Βρετανία.

Η πληροφορία δημοσιεύτηκε, χθες, στον Guardian, ενώ έχουν προηγηθεί καταγγελίες Ρώσων αξιωματούχων ότι στόχος των δολοφόνων είναι να αποδείξουν ακριβώς ότι η Ρωσία κυβερνάται από μια ανεξέλεγκτη FSB και ότι οι εχθροί του Κρεμλίνου έχουν υποσχεθεί να «εξευτελίσουν τον Πούτιν στα μάτια της Δύσης». H υπόθεση αντί να ξεκαθαρίζει περιπλέκεται περαιτέρω με την εμπλοκή νέων προσώπων, μεταξύ τους ένας δισεκατομμυριούχος, πρώην αξιωματικός της FSB, το όνομα του οποίου εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις φάσεις του δράματος…

Ο μυστηριώδης νέος πρωταγωνιστής του θρίλερ -που δεν αφορά μόνο το θάνατο του Λιτβινένκο αλλά και τη δολοφονία της δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια, όπως και την πρόσφατη δηλητηρίαση του πρώην πρωθυπουργού, Γεγκόρ Γκαϊντάρ- είναι ο Αντρέι Λουγκοβόι, 40 ετών, ο οποίος ζει σήμερα ζάπλουτος στη Μόσχα ως επιχειρηματίας, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και σύμβουλος υπηρεσιών. Υπήρξε επικεφαλής της ασφάλειας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι ORT την εποχή που ο βασικός μέτοχος του καναλιού, Μπόρις Μπερεζόφσκι βρισκόταν στα μαχαίρια με τον πρόεδρο Πούτιν -διαμάχη που υποχρέωσε τον τότε βαρώνο των ρωσικών ΜΜΕ να καταλήξει εξόριστος στο Λονδίνο. Στο ORT, ο Λουγκοβόι γνώρισε τον Λιτβινένκο, όταν ο τελευταίος δούλευε για την FSB. O Λουγκοβόι υπήρξε και σωματοφύλακας του Γεγκόρ Γκαϊντάρ… Το στοιχείο όμως που εμπλέκει τον κ. Λουγκοβόι είναι η συνάντησή του με τον Λιτβινένκο στο ξενοδοχείο Μιλένιουμ του Λονδίνου, την 1η Νοεμβρίου, λίγο προτού αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον αργό και βέβαιο θάνατο του τελευταίου υπό τη δράση του ραδιενεργού ισοτόπου, πολώνιου 210. Στη συνάντηση παρέστη και ένα τρίτο πρόσωπο ο Ντιμίτρι Κοβτούν. Ενα από τα 12 σημεία της πρωτεύουσας όπου καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, ήταν οι τουαλέτες του Μιλένιουμ, όπου σύμφωνα με το Channel 4 η μόλυνση ξεπέρασε τα επίπεδα ασφαλείας. Στο εστιατόριο σούσι, όπου ο Λιτβινένκο έφαγε μετά, τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα. Ο κ. Λουγκοβόι, συνδέεται και με τα μολυσμένα αεροσκάφη, αφού πήρε την πτήση Μόσχα-Λονδίνο, στις 31 Οκτωβρίου με συγγενείς του και κάποιους φίλους για να παρακολουθήσουν, την επομένη, το ματς ΤΣΣΚΑ-Αρσεναλ. Η βρετανική αστυνομία θεωρεί τώρα ότι μια «ομάδα πέντε ή περισσοτέρων ατόμων», που έφθασε στο Λονδίνο για το ματς «κρατά το κλειδί της δολοφονίας του Λιτβινένκο».

Νέα στοιχεία προέκυψαν και για την υπόθεση Γκαϊντάρ. Ρώσος ανταποκριτής στο Δουβλίνο περιέγραψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαμαρτυρόταν ότι δεν νιώθει καλά προτού φθάσει στην Ιρλανδία, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, «μια γριούλα στο Δουβλίνο του προσέφερε τσάι», το οποίο ενδέχεται να περιείχε το δηλητήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή