Ασπασμός ειρήνης και περιστέρια

Ασπασμός ειρήνης και περιστέρια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιον τέλος, μετά από μια αρμονική παραμονή, είχε η τόσο συζητημένη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Τουρκία. Μετά τις συγκινητικές στιγμές με τον Πατριάρχη στο Φανάρι, μετά την περιήγηση στην Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντήλλαξαν χθες τον ασπασμό της ειρήνης στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος, όπου ο Πάπας χοροστάτησε της θείας λειτουργίας, για δεύτερη φορά κατά την παραμονή του στην Τουρκία.

Στη συνέχεια άφησε ελεύθερα τέσσερα περιστέρια στο προαύλιο του ναού, επισφραγίζοντας έτσι το συναινετικό και συμφιλιωτικό κλίμα που διαμορφώθηκε κατά την τετραήμερη παραμονή του στην Τουρκία.

Σχόλια εφημερίδων

Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια του τουρκικού Τύπου για τον Βενέδικτο, «τον φιλόφρονα Πάπα». Ιδιαίτερα εντυπωσίασε δε τα μέσα ενημέρωσης η στροφή του προς τη Μέκκα στο εσωτερικό του τεμένους Σουλτάν Αχμέτ, κατά τη διάρκεια της προσευχής του μουφτή της Κωνσταντινούπολης. «Προσευχή συγγνώμης» γράφει η Βατάν, «Ιστορικές εικόνες» η Ζαμάν και «Ειρήνη επί της Ιστανμπούλ» είναι ο τίτλος της Μιλιέτ.

Ωστόσο, το εδάφιο στην Κοινή Διακήρυξη με τον Πατριάρχη, που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τουρκική ένταξη με την θρησκευτική ελευθερία, κυρίως την προστασία των μειονοτήτων και των θρησκευτικών και πολιτισμικών τους παραδόσεων, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο.

«Ανίερη Τριάδα: Ο Πάπας υπαναχωρεί στην υπόσχεσή του στο αεροδρόμιο, η ευρωπαϊκή προοπτική σκοντάφτει, και η έκθεση περί διαφθοράς ενοχλεί την Τουρκία», ήταν ο τίτλος της αγγλόφωνης «Turkish Daily News», η οποία διακρίνει τη σαφή διαφοροποίηση στη στάση του Βενέδικτου 16ου ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε σχέση με τη δήλωση προς τον Τούρκο πρωθυπουργό την πρώτη μέρα. «Ο Πάπας παρέκαμψε την εκδοχή Ερντογάν περί τουρκικής εντάξεως, την Τρίτη στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή είπε στον πρωθυπουργό «Θέλουμε να σας δούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση» (σημ. πρόκειται για μια ακόμη απόδοση της πολλαπλώς παρεφθαρμένης δήλωσης του Πάπα). Μετά την αμφίσημη σημείωση στην ιστοσελίδα του Βατικανού, ότι ο Πάπας απλώς στηρίζει την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη, ο Ποντίφικας κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την Ε.Ε. λέσχη ανοιχτή μόνον στους χριστιανούς», σημειώνει κάπως πικρόχολα η εφημερίδα, η οποία μετά την παπική μεταστροφή, αναφέρεται στις δυσκολίες που περιμένουν την Τουρκία στο άμεσο μέλλον, καθώς, ενώ από την Κωνσταντινούπολη αναχωρούσε ο Πάπας, στην Αγκυρα έφτανε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Βανχάνεν για συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαφορετική, αλλά ψύχραιμη είναι η αποτίμηση της «Sueddeutsche Zeitung». «Η επίσκεψη του Βενέδικτου 16ου δεν είχε μόνο πνευματικούς, αλλά και πολιτικούς σκοπούς. Το Βατικανό στήριξε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, επειδή προσβλέπει στην προσέγγιση με την Ορθόδοξη Εκκλησία», γράφει η Κριστίνε Σλέτσερ, που εξηγεί ότι ο Πατριάρχης είναι υπέρμαχος της ενταξιακής πορείας, και των μεταρρυθμίσεων, διότι χωρίς αυτές η κατάσταση θα περιέλθει στον έλεγχο των εθνικιστών εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Χθες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως ο Πάπας Βενέδικτος 16ος αποχαιρέτησε εμφανώς ικανοποιημένος όσους τον συνόδευσαν εκεί. Αφησε καλές εντυπώσεις στους γενικώς αρνητικούς προς αυτόν Τούρκους, ενέγραψε στη μνήμη ιστορικές εικόνες όπως η παρουσία του δίπλα στον Πατριάρχη στο Φανάρι, και πήρε ίσως μαζί του και την ανάμνηση της εικόνας της Πλατυτέρας στην Αγιά Σοφιά, την οποία αντίκρισε με θαυμασμό ενώνοντας για λίγο τα χέρια του. Το στιγμιότυπο αυτό ελάχιστα μεταδόθηκε από τα πρακτορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή