Εκδημοκρατισμός στη Μ. Ανατολή

Εκδημοκρατισμός στη Μ. Ανατολή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΥΝΕΧ. Η εξαγωγή και η εδραίωση της δημοκρατίας καταλαμβάνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικότερα της κυβέρνησης Μπους, αν και οι ρίζες του συγκεκριμένου δόγματος θα πρέπει να αναζητηθούν στον Γούντροου Ουίλσον, πρώην πρόεδρο της Υπερδύναμης στις αρχές του 20ού αιώνα. Με αυτή τη λογική, τουλάχιστον εκ μέρους της Ουάσιγκτον, πραγματοποιείται από χθες σε θέρετρο της Ιορδανίας ενδιαφέρουσα συνάντηση με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των G8, Αραβικών, Ευρωπαϊκών και Μουσουλμανικών κρατών. Οι πανταχού παρούσες τηλεοπτικές κάμερες δεν έχασαν την ευκαιρία να ζουμάρουν πάνω στην Κοντολίζα Ράις, τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ και τη Βρετανίδα ΥΠΕΞ Μάργκαρετ Μπέκετ, επιδιώκοντας προφανώς να δώσουν τη δέουσα βαρύτητα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Μέσης Ανατολής στιγμή.

Η Ιορδανία, η οποία ανέλαβε να συντονίσει τη σύνοδο αυτή, απέστειλε προσκλήσεις συμμετοχής σε 56 χώρες και οργανισμούς, με την ελπίδα ότι φέτος η τρίτη κατά σειράν συνάντηση θα στεφθεί με μεγαλύτερη επιτυχία από εκείνη των δύο προηγούμενων.

Οι συνδαιτυμόνες επιδιώκουν την αναζήτηση κοινού παρονομαστή προόδου σε θέματα που αφορούν την οικονομία αλλά και την εκπαίδευση σε μια ευρεία γκάμα χωρών από τη Βόρειο Αφρική έως και το Πακιστάν. Παράλληλα, όμως, θα αναζητηθούν λύσεις -ή τουλάχιστον θα συζητηθούν- για τον τερματισμό των περιφερειακών συγκρούσεων, ενώ θα τεθεί και το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Η οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πρόταση, όμως, προϋποθέτει απαραιτήτως την ύπαρξη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των ηγεσιών των εμπλεκομένων κρατών. Κι αυτό παραμένει ένα ερώτημα. Εν όψει της συνόδου, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε χθες με τους ομολόγους της των έξι της Συνεργασίας του Κόλπου, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στο Παλαιστινιακό και στην αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Από τις συζητήσεις, όμως, αυτές δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στα πρόσφατα γεγονότα του Λιβάνου, το επαναλαμβανόμενο αίτημα της Χεζμπολάχ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Βηρυτό και το βάδην του Ιράκ στα μονοπάτια ενός εμφυλίου πολέμου.

Δημιουργία ομάδας διπλωματών

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η κυρία Ράις εξέφρασε την αισιοδοξία της για το Ιράκ. Ωστόσο, αρκέστηκε να αναφερθεί στο τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη δημιουργίας ομάδας διπλωματών που θα συζητήσει πώς θα οργανωθεί αυτή η υποστήριξη, χωρίς να ανακύψουν άλλου είδους καταστάσεις και φυσικά χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις εκ μέρους των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι μετά δυσκολίας επιβιώνει, όντας όμηρος της φυλετικής βίας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη σιιτική πλειοψηφία και τους σουνίτες μουσουλμάνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή